Politika

ČLANSTVO KOSOVA NEĆE BITI SUTRA NA DNEVNOM REDU SAVETA EVROPE: Oglasio se Dačić iz Strazbura

Autor Tamara Milošević Grbić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Strazburu, prilikom obeležavanja 20 godina članstva Srbije u Savetu Evrope, da na sutrašnjoj sednici neće bit razgovora o članstvu Kosova u toj organizaciji.

epa10365225 Serbia's Foreign Miniter Ivica Dacic and Portugal's Foreign Minister Joao Gomes Cravinho (not pictured) address the media after their meeting in Belgrade, Serbia, 14 December 2022. Portugal's Foreign Minister Joao Gomes Cravinho is on an official visit to Serbia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Ministar Dačić je rekao da je važno da se standardi Saveta Evrope primene i na teritoriji Kosova i Metohije, prenela je njegovu izjavu RTS.

"Činjenica da neko o tome priča, kao i o viznoj liberalizaciji, u danima kada se obeležava 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, iz kog oni ništa nisu sproveli, predstavlja jedan akt velikog licemerja i bezobrazluka prema Republici Srbiji", poručio je Dačić.

Kako je naveo, u ovom trenutku je neizvesno kada će i da li će se to pitanje naći na dnevnom redu dok neke zemlje, predvođene Nemačkom, smatraju da to hitno treba da bude urađeno.

"Tek kada se bude formirala Zajednica srpskih opština, može da se razgovara o nečem drugom", rekao je Dačić.

Ivica Dačić je tom prlikom istakao da Srbija uvažava u potpunosti poštuje sve mehanizme te institucije i istakao da se poslednjih godina videlo koliko smo ranjivi u pogledu globalnih izazova.

Podsetivši da već više od godinu dana bukti rat u Evropi Dačić je pozvao međunarodne subjekte da upotrebe sve svoje kapacitete kako bi se u najkraćem roku zaustavio rat u Ukrajini.

"Srbija iz svog gorkog isustva poručuje da politički dijalog nema alternativu i apeluje da se da šansa pregovorima i demokratiji. Srbija se uvek dosledno držala principa međunarodnog prava, principa nepovredivosti granica i poštovanja teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući i Ukrajinu", rekao je ministar spoljnih poslova, a prenosi RTS.

Za Srbiju je, kako kaže Dačić, važno da se standardi Saveta Evrope primene i na teritoriji Kosova i Metohije i istakao da simbolično u Savetu Evrope želi da ukaže na poštovanje međunarodnog prava. On je naglasio da Srbija ostaje privržena Statutu Saveta Evrope i, kako kaže, nastojaće da zajedno sa međunarodnom zajednicom radi na unapređenju rada te organizacije.

(EURACTIV.rs)