Politika

EVROPSKI PARLAMENT PODRŽAO UKIDANJE VIZA ZA KOSOVO: Od Nove godine u bezviznom režimu sa zadržavanjem do 90 dana

Autor Milena Antonijević

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane Kosova, čime je uklonjena i poslednja pravna prepreka za zvanično potpisivanje Sporazuma o viznoj liberalizaciji.

Izvor: Youtube/Passports 360/screenshot

Tako će stanovnici Kosova od Nove godine moći da putuju u Evropsku Uniju bez viza, sa maksimalnim zadržavanjem do 90 dana.

Na ovaj način, Evropska unija je zaokružila priču o viznoj liberalizaciji na teritoriji Evrope, jer su građani Kosova bili jedini na starom kontinentu koji su za ulazak u EU morali da odlaze po vize u neku od ambasada država članica.

Još 2018. godine je EU procenila da Kosovo ispunjava sve kriterijume za viznu liberalizaciju i preporučila ukidanje viza. Međutim, pojedine države članice, kao što je Holandija, imale su zadrške pa su blokirale Sporazum.

Ambasadori EU su viznu liberalizaciju sa Kosovom zvanično odobrili u decembru prošle godine.

Prvobitno je planirano da istrog dana bude pušten u rad i "Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja" (ETIAS). Međutim, najnovije odlaganje početka funkcionisanja ovog sistema neće odložiti viznu liberalizaciju sa Kosovom.

„Kosovo je poslednje u regionu Zapadnog Balkana koje se pridružilo našem bezviznom režimu. Ovo konačno omogućava građanima Kosova da lako putuju, posećuju rođake i posluju u EU. Ali i više od toga, ova prekretnica je takođe važna osnova za budućnost i sve bližu saradnju između EU i Kosova", izjavio je holandski evroparlamentarac, Tajs Rojten.

(EURACTIV.rs)