Politika

PRIJEM KOSOVA U SAVET EVROPE PONIŽENJE JE ZA SRBIJU: Dačićeva poseta Strazburu pod znakom pitanja

Autor Tamara Milošević Grbić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da bi Savet Evrope mogao sutra da započne proceduru prijema Kosova u tu organizaciju, zbog čega je upitna njegova poseta Strazburu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dačić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Gabona Jolandom Nijonde kazao da se na 10 godina Briselskog sporazuma najavljuje da će Komitet ministara Saveta Evrope otpočeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.

"Kosovo 10 godina nije ispunilo svoje obaveze Briselskog sporazuma i jednako traje odbijanje Prištine da se formira Zajednica srpskih opština, pa bi zbog toga trebalo da bude nagrađeno i da na taj dan bude započeta procedura za njegov prijem u Savet Evrope. To je poruka da Kosovo može da radi šta hoće", izjavio je Dačić.

"Ako je to tačno, ja neću ići u Strazbur, jer Savet Evrope do sada nikada nije primio neki entitet koji nije država", naglasio je Dačić.

On smatra da je nemoguće je da s jedne strane imate odbranu teritorijalnog integriteta Ukrajine, a da sa druge strane neko ruši teritorijalni integritet Srbije.

Kako prenosi RTS, novi susret Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija mogao bi da bude 2. maja, iako zvanične potvrde nema, šef srpske diplomatije najavljuje pojačane diplomatske aktivnosti Beograda do tada.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kazao je da imao relativno mirnu nedelju u Briselu što mu je dalo priliku da radi na dokumentima važnim za sporvođenje sporazuma iz dijaloga kao i da se udubi u aktuelna dešavanja i raspoloženja u regionu.

"Nažalost, neki od ovih događaja su zabrinjavajući, i očekujemo od strana da se u potpunosti fokusiraju na normalizaciju odnosa," kazao je Lajčak.

Očekivanja od Evropske unije koja posreduje u pregovorima iznosi istoričar Predrag Marković.

"Vreme je da EU pokaže odgovornost kada je u pitanju kosovsko pitanje. Znači u situaciji u kojoj jedna strana ispoštuje sve što je obećala, to je srpska strana, a druga ništa, zaista možemo da se zapitamo koliki je ugled EU koji ugrožava prištinska strana“, rekao je istoričar Predrag Marković, a prenosi RTS.

Pitanje međunarodnoj zajednici postavlja direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji, pred izbore na Severu pokrajine koje organizuje Priština, kako će zapadni predstavnici da objasne činjenicu da će čisto srpske opštine da vode predstavnici svega dva odsto albanskog stanovništva koji će jedini i glasati.