Politika

SVETSKI LIDERI NA SAMITU G7 U JAPANU: Oni koji pomažu Rusiji snosiće velike troškove

Ministri spoljnih poslova G7 upozorili su u utorak (18. aprila) da će oni koji pomažu Rusiji da vodi rat u Ukrajini biti suočeni sa „ozbiljnim troškovima", jer su ponudili jedinstven front na još jednom ključnom izazovu: Kini.

Izvor: EUGENE HOSHIKO / POOL/AP POOL

Posle dvodnevnih razgovora u japanskom planinskom odmaralištu Karuizava, najvažnije diplomate vodećih ekonomija nisu otkrile nove sankcije Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, već su obećale da će se obračunati sa onima koji pomažu Rusiji da izbegne mere i nabavi oružje.

Ministri su takođe obavestili Peking o njegovim „vojnim aktivnostima" u Južnom kineskom moru i insistirali da je njihova politika prema Tajvanu nepromenjena uprkos nedavnim kontroverznim komentarima francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Dok su razgovorima dominirale teme poput Ukrajine i regionalnih izazova, uključujući zahtev da se Severna Koreja „uzdrži" od novih nuklearnih proba ili lansiranja balističkih projektila, ministri su pokrili širok spektar problema globalne politike.

Oni su se sastali dok se nastavljaju borbe u Sudanu između vojske i paravojnih formacija, što je nametnulo mešanje u poslednjem trenutku sa zahtevom od obe strane da „odmah prekinu neprijateljstva bez preduslova".

Ponovo su osudili sve veća ograničenja koja su talibanske vlasti u Avganistanu postavile ženama i manjinama, a ministri su to opisali kao „sistematsko zlostavljanje".

Oni su zahtevali „momentalno poništavanje" „neprihvatljivih odluka", uključujući zabranu rada žena u nevladinim organizacijama i u Ujedinjenim nacijama.

Ali bilo je jasno da su diskusijama pre svega dominirale dve krize - rat u Ukrajini i rastući vojni i ekonomski uticaj Kine.

Izvor: EUGENE HOSHIKO / POOL/AP POOL

Diplomate iz Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Nemačke, Italije, Francuske i Evropske unije obećale su da će nastaviti sa „intenziviranjem" sankcija Rusiji i pojačati napore da odgovore onima koji Moskvi nude oružje ili drugu podršku, upozoravajući na „ozbiljne troškove".

Oni su takođe kritikovali rusku „neodgovornu nuklearnu retoriku" i nazvali „neprihvatljivom" pretnju Moskve da će razmeštati nuklearno oružje u Belorusiji.

Upozorenja Kini
U saopštenju je jasno da su ministri imali na umu bes koji je izazvao komentar francuskog predsednika Emanuela Makrona prošle sedmice, nakon putovanja u Peking, da Evropa treba da izbegne "krize koje nisu naše".

„Nema promene u osnovnim pozicijama članica G7 o Tajvanu", navodi se u saopštenju, nazivajući mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu „neophodnim" za globalnu bezbednost i prosperitet.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona i njene kolege nastojale su tokom pregovora G7 da umanje razlike, a u saopštenju se Peking upozorava na sve, od njegovog nuklearnog arsenala do njegove poslovne prakse.

Optužila je Kinu za „stalno i ubrzano širenje svog nuklearnog arsenala" i izrazila zabrinutost da Peking razvija „sve sofisticiranije sisteme isporuke, bez transparentnosti, kontrole naoružanja u dobroj nameri ili mera za smanjenje rizika".

I, bez direktnog pominjanja Kine, grupa se obavezala da će pojačati saradnju protiv „ekonomske prinude" - prakse pretvaranja oružja u pravila uvoza ili izvoza u političke svrhe.

Čak i upozorenje o pružanju podrške Rusiji u Ukrajini može se čitati kao poruka Kini, ponavljajući izjave zapadnih zvaničnika koji upozoravaju Peking da direktno ne naoružava Moskvu.

Razgovori su postavili scenu za samit lidera G7 sledećeg meseca u Hirošimi, gde japanski premijer Fumio Kišida želi da nuklearno razoružanje postane ključna tačka razgovora.

Japanski premijer Fumio Kišida
Izvor: YOSHIKAZU TSUNO / POOL/GAMMA RAPHO POOL

U okviru saopštenja od utorka dugačak segment posvećen je razoružanju i neproliferaciji, ali sadrži malo novih obećanja ili obaveza i posebno se odnosi na „trenutno surovo bezbednosno okruženje", sugerišući težak put ka stvarnim dostignućima.

Pozivaju se sve zemlje da transparentno dokumentuju svoje nuklearne arsenale, apeluje se na Rusiju da se drži moratorijuma na nuklearne testove i poziva Kina da vodi razgovore o „smanjenju rizika" sa Vašingtonom.

Sastanak u Karuizavi održan je pod strogim sigurnosnim merama nakon što je na Kišidu u subotu bačena eksplozivna naprava. Japanski premijer uspeo je da pobegne nepovređen.

(EURACTIV.rs)