Politika

NEMAČKA MINISTARKA SPOLJNIH POSLOVA U POSETI PEKINGU : Berlin želi da potvrdi zajedničku politiku EU prema Kini

Autor Tamara Milošević Grbić

Nemačka ministrka spoljnih poslova danas počinje posetu Kini sa ciljem da ponovo potvrdi zajedničku politiku Evropske unije prema Pekingu nekoliko dana nakon što je svojim izjavama francuski predsednik Makron izazvao reakcije.

Izvor: CLEMENS BILAN/EPA-EFE

Emanuel Makron je izazvao reakciju u Sjedinjenim Državama i Evropi kada je pozvao Evropsku uniju da smanji zavisnost od SAD i upozorio da ne bude uvučena u krizu oko Tajvana vođen „američkim ritmom i kineskom preteranom reakcijom“.

Mnogi evropski političari, diplomate i analitičari videli su Makronove komentare u intervjuu za Politiko i francuski dnevnik Odjeci kao poklon onome što su nazvali ciljem Pekinga da razbije transatlantsko jedinstvo.

Kao rezultat toga, porasli su ulozi u posetu Kini nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, a mnoge članice EU se nadaju da će Berlin iskoristiti ovu priliku da postavi jasnu i jedinstvenu liniju EU prema Kini, kažu analitičari.

Mnogi smatraju da Makron zauzima slabu stav prema Tajvanu

upozoravajući Evropu ne bi trebalo da bude „uhvaćena krizama koje nisu naše“ iako je njegova kancelarija insistirala da to nije njegov cilj i da se njegov stav o Tajvanu i Kini nije promenio.

„Sada se radi o kontroli štete u velikoj meri, ali oblak Makronove posete je veoma veliki i još uvek je veoma nejasno kako će se ova ravnoteža na kraju odigrati“, rekla je Alicja Bačulska, istraživač odnosa Kine i EU u Evropskom savetu o spoljnim odnosima u Varšavi.

Čak i bez Makronovih primedbi, putovanje je delikatno za Berbokovu.

Berbok sada mora da jasno iznese stav Nemačke o Tajvanu tokom svoje posete, rekao je nemački poslanik za spoljnu politiku Nils Šmid za Rojters, dodajući da su Makronove primedbe uništile podsticaj za zajedničku evropsku politiku prema Kini.

Ministarka spoljnih poslova trebalo bi da se sastane sa svojim kolegom Ćin Gangom i najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem na dvodnevnom putovanju.

Govoreći uoči svoje posete, Berbok je rekla da će vrh njenog dnevnog reda biti podsećanje Kine na njenu odgovornost da utiče na Rusiju da okonča svoju invaziju na Ukrajinu podvlačeći zajedničko evropsko uverenje da bi jednostrana promena statusa kvo u Tajvanskom moreuzu bila neprihvatljiva.

Evropski pogled na Kinu kao partnera, konkurenta i sistemskog rivala je kompas njene politike, dodala je ona.

„Jasno mi je da nemamo interesa za ekonomsko razdvajanje, ali moramo sistematičnije sagledati rizike jednostranih zavisnosti i smanjiti ih“, rekao je Berbok.

Neke prestonice EU, posebno one u centralnoj i istočnoj Evropi, koje neguju svoje veze sa SAD, nadaju se da će Berbokov stav biti bliži onom koji je izrazila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je posetila Peking u isto vreme kada i Makron.

(EURACTIV.rs)