Politika

SAVETNIK ZELENSKOG O PREDSTOJEĆIM BORBAMA: U planu ozbiljna kontraofanziva Ukrajine

Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine, govorio je ove nedelje za lokalne medije o planovima za kontraofanzivu

epa10567784 A Ukrainian forces' M113 APC drives at an undisclosed location near Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, 10 April 2023. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
Izvor: OLEG PETRASYUK/EPA

Ukrajinske snage već mesecima drže na oprezu iscrpljujuću rusku ofanzivu u razorenim gradovima i snažno granatiranim rovovima koji se protežu na istočnoj liniji fronta.

Ali sada, kada su snage Kremlja na izmaku snage nakon što su ostvarile samo postepeni napredak tokom zimskog napada, Ukrajina se sprema da uzvrati udarac.

„Ako naše visoko vojno osoblje kaže da imamo dovoljno trupa, dovoljno granata - dovoljno svega - za napad, onda smo spremni", rekao je ukrajinski vojnik, koji se predstavio kao Mark, za AFP, u regionu Donjecka ove nedelje.

Rusija je prošle godine poražena u blizini glavnog grada Kijeva, Harkova i Hersona, ali analitičari sada kažu da Ukrajina ima kratak rok da zada veći udarac.

jNedavno regrutovane ruske snage su u velikoj meri iscrpljene nakon njihove slabe ofanzive, dok Kijev ima zalihe municije, artiljeriju velikog dometa i borbene tenkove sa Zapada i uz to pojačava brojnost svoje vojske.

„Ko zna kada će Ukrajina ponovo dobiti ovu šansu", rekao je Mikola Bjeliskov, naučni saradnik Nacionalnog instituta za strateške studije u Kijevu. "Sada ili nikad", rekao je on za AFP.

Ukrajinske zastave ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu
Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Pravi tajming

Ključno pitanje je: kada?

Ministarstvo odbrane je nedavno objavilo snimak nasmejanog vojnika koji pleše u blatnjavom rovu uz natpis: „Kada tlo očvrsne, biće moguće pokrenuti ofanzivu."

„Ali važnije od vremena je da ukrajinske trupe ovladaju oružjem koje im je Zapad obećao i da sinhronizuju obaveštajne podatke i logistiku", rekao je Bjeliskov.

On je ocenio da bi pripreme za ofanzivu Ukrajine mogle kulminirati do juna ili jula, mnogo kasnije od drugih prognoza kasnije ovog meseca ili početkom maja.

„Svi u Kijevu razumeju da je manje verovatno da će prerano pokrenuta ofanziva uspeti", dodao je Bjeliskov.

Južni regioni Zaporožja i Hersona - za koje je Kremlj tvrdio da ih je anektirao prošlog septembra - verovatne su mete, a njihovo zauzimanje od strane Kijeva bi pokidalo kopneni most između Rusije i anektiranog poluostrva Krim.

A kada Ukrajina počne da se potiskuje utvrđene ruske položaje, artiljerija i dovoljno granata biće ključni u bici u kojoj dominiraju okršaji na daljinu.

Ali ukrajinski vojnici na različitim delovima fronta požalili su se AFP-u da ih ruske snage nadmašuju naizgled beskrajnim zalihama granata.

Evropska unija je prošlog meseca dogovorila plan vredan dve milijarde evra kako bi Ukrajina bila snabdevena zalihama, ali posmatrači procenjuju da bi skoro polovina tog paketa trebalo da bude isporučena kako bi ofanziva Ukrajine uspela.

„Za razliku od Rusa, nas ne zanima količina paljbe, već njena preciznost. Tako Ukrajina planira da nadoknadi ovaj deficit", rekao je Bjeliskov. „Jedini problem je što to plaćamo ljudima."

A oglasi za regrutaciju vojske širom Kijeva ukazuju na velike napore da se izgradi nova snaga za ofanzivu nakon gubitaka u jednogodišnjoj borbi.

Kijev nije obelodanio brojke, ali je šef ruske plaćeničke grupe Vagner upozorio da bi Moskva trebalo da se pripremi da odbije ukrajinske snage od 200.000 do 400.000 vojnika.

Ukrajinski vojnik u blizini Bahmuta, u Doneckoj oblasti
Izvor: OLEG PETRASYUK/EPA

"Teško pitanje"

Ukrajina takođe poziva zapadne saveznike da opreme svoje oružane snage borbenim avionima kako bi parirali Rusiji u vazduhu.

Procurele američke obaveštajne informacije sugerišu da se ukrajinske zalihe projektila za njene sisteme protivvazdušne odbrane iscrpljuju, što ide u prilog ozloglašenim ruskim vazdušnim snagama.

„Bez nadmoći u vazduhu, izvođenje ofanziva pod vatrom neprijateljskih aviona je, najblaže rečeno, pomalo teško pitanje", rekao je nedavno portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ignat.

Izgleda da te procurele informacije sugerišu da Ukrajina nema dovoljno teške i precizne municije. Posmatrači kažu da bi neki detalji mogli da ugroze buduću ofanzivu Ukrajine, ali Kijev je to demantovao.

„Ne vidim ništa u ovim dosijeima što bi imalo veliki efekat", rekao je ove nedelje lokalnim medijima savetnik predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak, dodajući da se planovi za ofanzivu „još uvek razrađuju".

Ukrajinska vojska na pozicijama u Donjecku
Izvor: OLEG PETRASYUK/EPA

Ulozi za Ukrajinu su veliki.

„SAD i evropske zemlje mogu da izdrže ratne napore Ukrajine, ali možda neće biti u stanju da obezbede odlučujuću vojnu prednost nad Rusijom neko vreme nakon ovog perioda", rekao je američki vojni analitičar Majkl Kofman.

Bjeliskov je rekao da Kijev treba da opovrgne stavove Kremlja da Zapad mora prihvatiti ruske uspehe i da dokaže saveznicima da može nastaviti da vraća teritoriju.

„Svi žele da budu na pobedničkoj strani", rekao je on.

Godinu dana nakon što je Rusija izvršila invaziju, posmatrači kažu da je Ukrajina postala motivisanija sila.

„Mogu da govorim samo za svoj sektor - šest kilometara napred i tri kilometra sa obe strane", rekao je Mark, na liniji fronta u Donjecku.

"Spremni smo da uradimo ono što treba da se uradi."

(EURACTIV.rs)