Politika

ANTIVLADINI PROTESTI U GRUZIJI: Opozicija na ulicama Tbilisija za evropsku budućnost

Demonstranti su mahali gruzijskim i ukrajinskim zastavama, kao i zastavama Evropske unije i držali ogroman transparent sa natpisom „Za evropsku budućnost".

epa10566572 People hold signs with a portrait of jailed former Georgian president and UNM party founder Mikheil Saakashvili as supporters of the opposition party 'United National Movement' (UNM) protest during an anti-government rally in front of the Parliament building in Tbilisi, Georgia, 09 April 2023, in favor of the country's Euro-Atlantic course and against a foreign policy shift in rapprochement with Russia. The protesters are calling on the Georgian authorities to comply with 12 recommendations of the European Union to obtain the status of a candidate member of the EU. EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE
Izvor: ZURAB KURTSIKIDZE/EPA

Hiljade pristalica opozicije okupilo se u nedelju (9. aprila) u gruzijskoj prestonici Tbilisiju dok se vlada suočava sa sve većim optužbama za nazadovanje demokratije.

Demonstranti su se okupili ispred gruzijskog parlamenta na mitingu koji je organizovala glavna opoziciona snaga u zemlji, Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM), koji je osnovao bivši predsednik Mihail Sakašvili, koji je u zatvoru.

Demonstranti su mahali gruzijskim i ukrajinskim zastavama, kao i zastavama Evropske unije i držali ogroman transparent sa natpisom „Za evropsku budućnost".

Protestanti su u nedelju ispred gruzijskog parlamenta držali ogromnu zastavu Evropske unije
Izvor: ZURAB KURTSIKIDZE/EPA

Okupljeni su uzvikivali „Živeo Miša!", što je bilo namenjeno Sakašviliju, koji izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja - što su međunarodne grupe za ljudska prava osudile kao politički motivisanu presudu.

Doktori su rekli da je prozapadni reformator u smrtnoj opasnosti zbog niza ozbiljnih zdravstvenih problema koje je dobio tokom boravka u zatvoru.

Vlada vladajuće partije Gruzijski san suočava se sa optužbama za zatvaranje protivnika, ućutkivanje nezavisnih medija, tajnu saradnju sa Kremljom i odvođenje zemlje sa puta ka članstvu u EU.

Obraćajući se na skupu, lider UNM-a Levan Habeišvili naveo je zahteve demonstranata koji uključuju „oslobađanje političkih zatvorenika i sprovođenje reformi" koje zahteva EU, kao uslov za davanje Tbilisiju formalnog statusa kandidata.

„Miran, ali beskompromisan"

„Gruzijsku vladu kontroliše Moskva i obaveza nam je da sačuvamo našu domovinu od ruskih marioneta", rekao je okupljenima bivši gruzijski predsednik Giorgi Margvelašvili i dodao: „Mi smo slobodoljubivi narod, deo evropske porodice, odbacujemo rusko ropstvo."

Jedan od demonstranata, 27-godišnji slikar Luka Kavsadže, rekao je za AFP: „Naša borba će biti mirna, ali beskompromisna i odvešće nas tamo gde pripadamo - Evropskoj uniji.

Prošlog meseca, desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice u Tbilisiju nakon što je parlament dao podršku nacrtu zakona „o stranim agentima", koji je sličan ruskom zakonu protiv neistomišljenika.

Predlog zakona, koji je izazvao oštre kritike Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, odbačen je pod pritiskom uličnih protesta, tokom kojih je policija koristila suzavac i vodene topove da rastera masu.

Vladajuća stranka insistira na tome da ostaje privržena nastojanjima Gruzije ka članstvu u EU i NATO-u, koje - prema istraživanjima javnog mnjenja - podržava 80 odsto stanovništva.

Protesti u Tbilisiju, 9. april 2023.
Izvor: ZURAB KURTSIKIDZE/EPA

Ali partijski lideri su pojačali antizapadnu retoriku nakon što je Vašington prošle nedelje zabranio vize za četvoricu moćnih gruzijskih sudija zbog navodne korupcije.

Ovaj potez je označio najnovije pooštravanje pristupa Vašingtona prema savezniku nakon zabrinutosti zbog pomeranja Tbilisija ka Rusiji.

Gruzija je podnela zahtev za članstvo u EU zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na njenog prozapadnog suseda u februaru 2022. godine.

Prošlog juna, lideri EU dali su Kijevu i Kišinjevu formalni status kandidata, ali su rekli da Tbilisi prvo mora da sprovede reforme.

(EURACTIV.rs)