Politika

NEĆU PRIZNATI NEŠTO ŠTO NISAM POČINILA: Kaili negira krivicu u aferi Katargejt

Autor Milena Antonijević

Zatvorena grčka evroposlanica Eva Kaili negativno je reagovala na privremeno puštanje na slobodu sa elektronskom narukvicom navodnog organizatora skandala u Katargeju, Antonija Pancerija, rekavši da nikada neće priznati krivicu.

Izvor: Christophe Licoppe/

„Nikada neću priznati zločine koje nisam počinila čak i ako me raskomadaju", rekla je Kaili za TV kanal Ant1.

Kaili je već je četiri meseca u zatvoru i suočava se sa optužbama u vezi sa korupcionaškim skandalom u Katargejtu koji je potresao Evropski parlament.

Prošle nedelje, belgijske vlasti su odlučile da Pjera Antonija Pancerija, bivšeg poslanika Evropskog parlamenta i navodnog organizatora skandala, puste u kućni pritvor.

Njegovo puštanje na slobodu bilo je deo sporazuma o priznanju krivice sklopljenog u januaru, prema kojem se obavezao da će dati imena i detalje belgijskim vlastima.

Panzeri je navodno imenovao Kaili kao sastavni deo skandala, ali prema rečima njenih advokata, dokazi nisu dati.

„Panzerijevo oslobađanje je proizvod transakcije, on je pristao da laže protiv Eve Kaili, a u zamenu je trebalo da bude oslobođen. On je vođa kriminalne organizacije, ali Kaili nije učestvovala u tome", rekao je Kailin advokat, Mihalis Dimitrakopulos.

U februaru je Kailin partner Frančesko Đorđi takođe pušten sa elektronskom narukvicom, dok će njen kolega socijalista, poslanik u Evropskom parlamentu, Mark Tarabela, koji takođe tvrdi da je nevin, ostati u zatvoru.

Belgijsko pravosuđe će 13.aprila ponovo razmotriti zahtev Kailijeve da bude privremeno puštena na slobodu do početka suđenja.

EURACTIV je kontaktirao advokata Spirosa Pappasa, koji brani Kaili u drugom slučaju vezanom za loše upravljanje fondovima EU parlamenta. On je rekao da nema razloga da Kaili ostane u zatvoru.

„Posle četiri meseca istražnog pritvora i istrage koja je počela pre godinu dana, evroposlanica Kaili ostaje u zatvoru, iako ima više razloga za njeno puštanje. Osim toga, do sada protiv nje nije podignuta nijedna utemeljena optužba", rekao je Pappas za EURACTIV.

 (EURACTIV.rs)