Politika

RASTE IZVOZ ŠVAJCARSKE U RUSIJU UPRKOS SANKCIJAMA: Farmaceutski proizvodi na rekordnom nivou

Autor Tamara Milošević Grbić

Izvoz farmaceutskih proizvoda iz Švajcarske u Rusiju je na rekordnom nivou, objavio je list Neue Zurcher Zeitung nakon analize podataka Savezne kancelarije za carinu i graničnu bezbednost.

farmaceutski gigant Novartis sa sedištem u Bazelu objavio je da je udružio snage sa fondacijom Bill & Melinda Gates u borbi protiv pandemije koronavirusa.
Izvor: EPA-EFE/GEORGIOS KEFALAS

Lekovi se smatraju humanitarnom robom i izuzeti su od sankcija.

Švajcarska je izvezla robu u vrednosti od 2,9 milijardi švajcarskih franaka (2,94 milijarde ev između marta 2022. i februara 2023.

To je manje u odnosu na 3,5 milijardi švajcarskih franaka u prethodnih 12 meseci, ali je izvoz samo tri puta premašio 2,9 milijardi franaka poslednjih godina, saopštio je NZZ am Sonntag.

S obzirom na dugačku listu robe koja se više ne može isporučiti u zaraćenu zemlju, uticaj se čini otrežnjujuće mali“, navodi nedeljnik.

Neutralnost

Izvoz farmaceutskih proizvoda je porastao za oko 40%, sa oko 1,4 milijarde švajcarskih franaka na oko dve milijarde franaka od invazije  i sada čini oko trećinu ukupnog švajcarskog izvoza u Rusiju.

Švajcarska je dom mnogih velikih farmaceutskih kompanija, uključujući Novartis i Roche.

NZZ citirao je Novartis kompaniju koja je iznela stav da: „Prodaja u Rusiji je bila podstaknuta brojnim faktorima, uključujući priliv pacijenata koji su odložili lečenje zbog pandemije".

„Jedan od faktora je gomilanje zaliha od strane pacijenata i bolnica u očekivanju mogućih uskih grla“, dodala je kompanija u vezi sa ratom.

Uprkos poštovanju sankcija EU Rusiji, dugogodišnja vojna pozicija Švajcarske koja nema izlaz na more je dobro naoružana i stroga neutralnost.

O ovom pitanju se žestoko raspravlja otkako se rat u punom obimu vratio u Evropu.

Uprkos pritisku Kijeva i njegovih saveznika, Švajcarska je do sada odbijala da dozvoli zemljama koje drže oružje švajcarske proizvodnje da ga ponovo izvoze u Ukrajinu.

(EURACTIV.rs)