Politika

MINISTARKA U "PLEJBOJU", REAGOVALA PREMIJERKA: Novi skandal u Francuskoj usred političke i društvene krize

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Francuska ministarka se slikala za "Plejboj", iako je obučena, reakcije su burne. Predsednik Emanuel Makron dao je intervju za dečji časopis, opozicija navodi da je zemlja "skrenula sa puta".

Izvor: EPA-EFE/STEPHANE DE SAKUTIN

Francuska ministarka Marlen Skjapa našla se u centru skandala, i napadaju je čak i pripadnici njene sopstvene stranke.

Skjapa (40), dugogodišnja aktivistkinja za prava žena, slikala se za naslovnu stranu "Plejboja" i dala intervju na 12 strana o položaju žena i LGBT zajednice u Francuskoj. Skjapa je trenutno ministarka za socijalnu ekonomiju, a ranije je obavljala dužnosti prve državne sekretarke za ravnopravnost polova. Bori se protiv nasilja u porodici i rodno zasnovanih napada, kao i zlostavljanja.

Iako je Skjapa obučena na naslovnoj strani "Plejboja", našla se na meti kritika premijerke Elizabet Born, a zamerili su joj i članovi njene stranke, "La republique en marche".

Bornova je kritikovala Skjapu, rekavši da pojavljivanje u ovom časopisu "nikako nije prikladno, naročito u ovom trenutku". Francuska je u političkoj i društvenoj krizi već neko vreme, usled odluke predsednika Emanuela Makrona da izmeni zakon o odlasku u penziju.

Izvor: EPA-EFE/YOAN VALAT

Makron je, u jeku skandala oko Skjapine naslovnice za "Plejboj", dao intervju za poznati dečji časopis u Francuskoj, "Pif gadget".

"U zemlji u kojoj se predsednik oglašava u 'Pifu', a njegova ministarka u 'Plejboju', problem je navodno opozicija. Francuska je skrenula sa puta", tvitovao je francuski političar Žan Lik Melenšon, koji je na predsedničkim izborima 2022. godine zauzeo treće mesto.

Skjapa je kritičarima odgovorila na Tviteru.

"Odbrana prava žena da imaju kontrolu nad svojim telom, odvija se uvek i svuda. U Francuskoj su žene slobodne, uz dužno poštovanje kritičarima i licemerima", napisala je ona.

Skjapu brani francuski ministar unutrašnjih poslova, Žerald Darmanen, koji je u intervjuu za televiziju "CNews" kazao da je ona "žena snažnog karaktera".

"Marlen je hrabra političarka koja ima karakter, i sopstveni stil. To možda nije moj stil, ali ga poštujem", rekao je on.

(EURACTIV.rs)