Politika

STABILNOST NA BALKANU JE VAŽNA ZA SIGURNIJU EVROPU: Holanđani šalju marince u BIH u okviru misije EU

Autor Milena Antonijević

Do 150 marinaca će biti poslato u Bosnu i Hercegovinu na godinu dana kako bi ojačali misiju Althea snaga Evropske unije (EUFOR), naveli su ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra i ministarka odbrane, Kajsa Ollongren.

Izvor: EPA/Koen Van Weel

EUFOR Althea je vojna misija EU u okviru svoje Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike, koja nastoji da osigura mir i spreči ponovno izbijanje nasilja u Bosni i Hercegovini. Počevši od 2004. godine, smatra se naslednikom prethodnih mirovnih misija NATO, nakon završetka rata u Bosni 1995. godine.

„S obzirom na geografsku blizinu, Holandija i EU imaju direktan interes za stabilnost na Zapadnom Balkanu. Imamo ima za cilj promovisanje političke i društvene stabilnosti i mirne koegzistencije u Bosni i Hercegovini i šire na Zapadnom Balkanu", navodi se u pismu.

Pored 150 marinaca, u Bosnu će biti poslato još deset vojnika da prikupljaju obaveštajne podatke kao deo takozvane jedinice "ljudske obaveštajne službe". Dok će marinci služiti u zemlji godinu dana počevši od oktobra, obaveštajna jedinica će stići u Bosnu u junu.

Stabilnost na Balkanu je važna za sigurnu Evropu. Zato Holandija šalje pešadijsku četu i obaveštajni tim u BIH. Vojnici će biti deo misije EU EUFOR Althea", objavio je Olongren na društvenoh mreži Tviter.

„Države poput Rusije i Kine pokušavaju da povećaju svoj uticaj u Bosni i Hercegovini. Rusija ima koristi od nestabilne Bosne i Hercegovine da spreči dalje približavanje EU i NATO i da poveća sopstveni uticaj na Balkanu. Kina može koristiti ekonomsku moć da izvrši pritisak na zemlje poput BIH da stvore povoljnije okruženje za postizanje svojih strateških ciljeva", navodi se u pismu.

Nedavno su u Bosni i Hercegovini planule tenzije jer je lider bosanskih Srba, Milorad Dodik, koji neguje bliske veze sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom, promovisao nekoliko kontroverznih predloga zakona i zapretio otcepljenjem od Bosne.

(EURACTIV.rs)