Politika

GRČKI NEONACISTI HOĆE NA IZBORE: Među ultra-desničarima i osuđeni kriminalci

Nacionalna partija - Grci, koju je osnovao zatvorenik Elijas Kasidijaris, ključna figura neonacističke partije Zlatna zora, pokušava da zaobiđe zakon kojim se kriminalnim organizacijama zabranjuje učestvovanje na izborima

epa08750156 Ilias Kasidiaris, a former Member of Parliament (MP) of the extreme-right Golden Dawn party, who was handed a sentence of 13 years imprisonment, presents arguments for suspending the sentence, at an appeal court in Athens, Greece, 16 October 2020. The Athens criminal appeals court reconvened on 16 October to hear arguments for the suspension of the sentences imposed on those found guilty in the Golden Dawn trial, which will determine whether they will be released pending appeal or go straight to jail. EPA-EFE/PANTELIS SAITAS
Izvor: PANTELIS SAITAS/ANA-MPA

Ultra-desničarska Nacionalna partija - Grci koju je osnovao zatvorenik Elijas Kasidijaris, ključna figura neonacističke partije Zlatna zora, pokušava da pronađe načine da zaobiđe zakon kojim se kriminalnim organizacijama zabranjuje da učestvuju na izborima. Slučaj je u rukama grčkog pravosuđa, a čini se da će stranka ući u parlament.

U februaru je grčki parlament usvojio zakon kojim se kriminalnim organizacijama zabranjuje da učestvuju na nacionalnim izborima.

U centru pažnje bila je Zlatna zora, čiji su lideri zatvoreni pre nekoliko godina nakon što je sud označio stranku kao kriminalnu organizaciju optužujući ih za nasilje, kriminalne aktivnosti i nedolično ponašanje.

Međutim, prvostepeno osuđeni Kasidijaris je nastavio da širi nacionalističku propagandu iz svoje ćelije.

Iako je u zatvoru, Kasidijaris zadržava pravo da bude izabran za člana stranke, ali ne i za njenog lidera.

On je, dakle, početkom ovog meseca predao predsedavanje strankom bivšem zameniku tužioca Anastasiosu Kanelopulosu.

Ali grčki zakon takođe pruža mogućnost da se na čelu nađe još jedna osoba koja nije osuđena, iako očigledno predstavlja članove kriminalne organizacije.

Vrhovni sud će odlučiti da li lider stranke ima skrivene veze sa kriminalnim organizacijama.

Obmanjivanje pravde
Evangelos Venizelos, bivši predsednik grčkih socijalista (Pasok) i profesor ustavnog prava, rekao je za TV kanal MEGA da bi sadašnje osoblje pravosudnih organa trebalo „pažljivo" da razmisli o činjenici da je bivši tužilac odlučio da predstavlja stranku krajnje desnice.

epa06551060 Greek Parliamentarian of the PASOK party and former Minister Evangelos Venizelos speaks during a debate in the plenary session of the Parliament in Athens, Greece, 21 February 2018. The Parliament debates prior to a vote late at night on whether two former prime ministers and another eight former ministers should be investigated by a preliminary committee for liability in the Novartis alleged bribery and money laundering case. EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS
Izvor: ALEXANDROS VLACHOS/ANA-MPA

„I penzionisani i trenutno zaposleni u pravosuđu treba da razmisle o tome veoma pažljivo [...] jer postoji problem prestiža i dostojanstva pravde", rekao je Venizelos.

Prema njegovim rečima, partija krajnje desnice sa smenom lidera očigledno predstavlja „krivokletstvo pravde", ali s obzirom na činjenicu da će Kasidijaris biti i kandidat u ovoj stranci - „nije lako biti prevaren".

„Nije moguće zaobići pretpostavku nevinosti Kasidijarisa. Evropska direktiva ima nadustavnu snagu i predstavljaće 'diverziju' da je ospori", izjavio je Kanelopulos.

Njegova tri brata su se, međutim, u izjavi držala podalje od Kanelopulosove odluke da vodi stranku.

„Naša demokratska uverenja [...] nemaju nikakve veze sa nedavnim političkim inicijativama i izborima našeg brata", rekli su u zajedničkom saopštenju.

(EURACTIV.rs)