Politika

MAKRON I FON DER LAJEN U PEKINGU: Francuska potpisala nekoliko ekonomskih sporazuma sa Kinom

Autor Milena Antonijević

Francuska i Kina potpisale su nekoliko ekonomskih sporazuma koji uključuju velike kompanije u sektorima kao što su transport, energetika, poljoprivreda, kultura i nauka.

Izvor: EPA-EFE/Ng Han Guan/POOL

Makron je doputovao u Kinu zajedno sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen i preko 50 francuskih poslovnih lidera iz širokog spektra industrija.

Zajedno sa velikim kompanijama, Francuska i Kina su razgovarale, i potpisale nekoliko sporazuma koji se odnose na ključne sektore kao što su transport, energetika, poljoprivreda, kultura i nauka, navodi se u dokumentu u koji je EURACTIV imao uvid.

Jedan od najvećih ugovora koji je potpisan sa Kinom stvoriće novu montažnu liniju u fabrici francuskog proizvođača aviona Erbas u Tjanđinu, tako da kompanija može da udvostruči svoj proizvodni kapacitet modela A320. Planirano je da nova linija bude u potpunosti operativna 2025. godine.

Francuska energetska kompanija EDF je takođe obnovila svoj ugovor sa kineskim nuklearnim liderom CGN, potpisan 2007, koji dozvoljava izgradnju novih nuklearnih elektrana.

Što se tiče poljoprivrede, kompanija za upravljanje vodom i otpadom, Suez dobila je ugovor za projekat desalinizacije morske vode.

L’Oreal, vodeća svetska kozmetička kompanija, takođe je sklopila trogodišnji ugovor o partnerstvu sa kineskom kompanijom za e-trgovinu Alibaba na temu „održive potrošnje“.

Prema jednom od postignutih ugovora, Muzej palate u Zabranjenom gradu Pekingu organizovaće izložbu pod nazivom „Versajska palata i zabranjeni grad, razmene između Francuske i Kine u 18. veku“, u partnerstvu sa Versajskom palatom . Ova izložba je prvobitno bila zakazana za 2020. godinu, ali je odložena zbog pandemije.

Dve zemlje su izrazile i želju da olakšaju dobijanje viza za mobilnost studenata i nastavnika koji rade u naučnoj oblasti.

„Moram da pomenem i akciju Francuske razvojne agencije, koja se fokusira na borbu protiv klimatskih promena u Kini, oslanjajući se na stručnost naših kompanija“, rekao je Makron u zajedničkoj izjavi sa kineskim kolegom.

U međuvremenu, fon der Lajen je izjavila da su trgovinski odnosi između EU i Kine sve više neuravnoteženi.

„EU postaje sve budnija u pogledu zaštite svojih interesa i zavisnosti kako bi osigurala jednake uslove za učešće“, kazala je ona novinarima u Pekingu.

(EURACTIV.rs)