Politika

DONALD TRAMP TVRDI DA NIJE KRIV PO 34 TAČKE OPTUŽNICE: Pred tužiocem izazov, objavljen plan suda do decembra

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Donald Tramp se izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice pred sudom na Menhetnu. Objavljen plan podnošenja žalbi i zakazano sledeće saslušanje uživo.

Izvor: YouTube/CBN News

Bivši američki predsednik i aktuelni kandidat na izborima, Donald Tramp, izjasnio se da nije kriv po 34 tačke optužnice koju je sud na Menhetnu podigao protiv njega.

Tramp se predao i uhapšen je u utorak, a potom izveden pred sudiju gde je prvi put čuo optužnicu od 34 tačke. Tužioci tvrde da je Tramp pokušao da naruši integritet izbora održanih 2016. godine kroz šemu "novca za ćutanje", plaćajući ženama koje su tvrdile da su s njim imale afere.

Tramp je dalje, tvrde tužioci, bio deo protivzakonitog plana za suzbijanje negativnih informacija. "Više puta je putem prevare falsifikovao poslovne dokumente u Njujorku kako bi prikrio negativne informacije od birača tokom izbora", navodi se u optužnici.

Sudija Huan Merčan upozorio je Trampa da ne iznosi u javnost komentare koji bi mogli da "ugroze vladavinu prava ili izazovu građanske proteste". Bivši predsednik se odmah nakon čitanja optužnice vratio na Floridu, gde je održao govor usmeren protiv optužnice, okružnog tužioca Alvina Braga i samog sudije.

Izazov za tužioce biće da dokažu da je Tramp počinio krivična dela, a ne prekršaje, jer moraju da utvrde da su falsifikovanja i prevare izvedeni kako bi se prikrilo drugo krivično delo koje nije idenfitikovano u optužnici. U optužnici, potom, nije jasno navedeno koje je zakone prekršio, ali je tužilac Brag naveo da zakon ni ne zahteva da oni budu navedeni.

Jedan od zakona koje je prekršio, kazao je Brag, je državni zakon o izborima u Njujorku, koji se odnosi na zaveru da se kandidatura promoviše putem nezakonitih sredstava. Takođe je prekršio i federalni zakon o izborima koji predviđa maksimalnu visinu donacija kampanji.

Ovo je prvi put da se jedan bivši predsednik Amerike, i predsednički kandidat, suočava sa krivičnom optužnicom. Ali je moguće da neće biti i poslednji, jer je Tramp trenutno predmet još nekoliko istraga. I dalje traje istraga o ulozi u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine, kao i držanju poverljivih dokumenata u Mar-a-Lagu. A u Džordžiji se odvija odvojena istraga o Trampovim navodnim nastojanjima da preinači rezultate izbora 2020. godine.

Advokatski tim Donalda Trampa sada ima rok do 8. avgusta da podnese dodatne zahteve ili žalbe, i tužilac će na njih odgovoriti do 19. septembra. Sudija će odlučiti o žalbama na sledećem saslušanju uživo koje će biti održano 4. decembra.

(EURACTIV.rs)