Politika

NEMAČKA ISPORUČILA ORUŽJE U VREDNOSTI 500 MILIONA EVRA: Berlin jedan od ključnih snabdevača Ukrajine

Autor Tamara Milošević Grbić

Ukrajina je dobila nemačko oružje u vrednosti 500 miliona evra u prvom kvartalu 2023. godine uz obećanja o daljoj podršci Berlina.

epa10481388 (FILE) - Forces of the self-proclaimed Donetsk People's Republic fire a self-propelled mortar 2S4 'Tulip' not far from Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, 01 December 2022 (reissued 21 February 2023). Russian troops on 24 February 2022, entered Ukrainian territory, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. One year on, fighting continues in many parts of the country. EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET
Izvor: EPA-EFE/Alessandro Guerra

Nakon početnih kritika zbog oklevanja da isporučuje teško naoružanje Ukrajini, Berlin je postao jedan od ključnih vojnih podržavalaca zemlje, a nedavno je Kijevu obezbedio 18 borbenih tenkova Leopard 2, koji se smatraju jednim od najmoćnijih oružja u arsenalu Zapada.

Kada je Nemačka počela da isporučuje oružje aktivnoj ratnoj zoni po prvi put u svojoj istoriji, kancelar Olaf Šolc nazvao je promenu politike „Zeitenvende“ ili prekretnicom.
Promena našeg stava je potrajala, ali je trajala predugo i bilo je prekasno, znam to“, rekao je vicekancelar Robert Habek tokom posete Kijevu u ponedeljak (3. aprila), razgovarajući sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim

Ne bi svi nemački političari rekli isto“, dodao je on.

Nemački političari, poput šefa SPD-a Rolfa Muceniha, koji je često kritikovan zbog oklevanja da pošalje dodatno oružje Ukrajini, nedavno je priznao greške. „I ja imam greške, i ja imam propuste da priznam, rekao je on krajem februara.

Za Habeka su ove „greške“ naizgled postale izvor motivacije.

Osećam se duboko posramljeno što je sve ovo bilo prekasno, a deo mog posla je bio u poslednjih godinu dana da pomognem da se oružje donese što je brže i što je moguće više“, rekao je Zelenskom u Kijevu. "Ovo je trajno obećanje."

Prema zvaničnim statističkim podacima nemačke vlade, Ukrajina je zauzela drugo mesto kao destinacija za izvoz oružja od ukupno 2,4 milijarde evra odobrenih od strane vlade u prvom kvartalu 2023. godine.

Kijev je dobio skoro 500 miliona evra oružja, na drugom mestu posle mađarskog uvoza vojne robe u vrednosti od 760 miliona evra, koja je, prema statistikama, uglavnom bila municija.

U prva tri kvartala 2022. godine Ukrajina je takođe zauzela drugo mesto – sa ukupnim izvozom oružja od oko 780 miliona evra odobrenim tokom devet meseci. Podaci za četvrti kvartal još nisu dostupni.

Samo krajem marta, Nemačka je isporučila 18 borbenih tenkova Leopard-2 u saradnji sa dve druge zemlje, 40 oklopnih transportera Marder i dva tenka za čišćenje mlevenja mesa Visent – zajedno sa raznom drugom robom.

Nemačka vlada kaže da ukupna odobrena podrška Ukrajini iznosi 2,7 milijardi evra, iako ova cifra ne uključuje robu za koju nije potrebna saglasnost vlade – poput sanitarne robe ili kamiona.

Drugi izvor podataka, praćenje podrške Ukrajini, koji održava Institut za svetsku ekonomiju Kila, navodi da nemačka vojna podrška iznosi 3,57 milijardi evra, što ovu zemlju stavlja na treće mesto posle Velike Britanije i SAD.

Vojna roba koju Nemačka tek treba da isporuči uključuje 300.000 hitaca za protivavionski top Gepard, zajedno sa tri dodatna modela, dva neodređena radara za nadzor vazdušnog prostora i protivvazdušni sistem Patriot.

(EURACTIV.rs)