Politika

EURACTIV ISTRAŽUJE: Šta očekuje medije novim izmenama Zakona?

Autor Tamara Milošević Grbić

Dve radne grupe rade već mesecima na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima koji će u narednim nedeljama biti na javnoj raspravi.

Izvor: Claudio Centonze

Sloboda medija, bezbednost novinara, rada i izražavanja su apsolutni prioritet Vlade Srbije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija, poruka je kojom je resorni ministar Mihailo Jovanović počeo svoj mandat.

Po svemu sudeći očekuje nas da će dve radne grupe usaglasiti završne i prelazne odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima kojim će biti definisani status Regulatornog tela za elektronske medije i razmena audio-vizuelnog sadržaja.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović za EURACTIV izrazio je očekivanja da će predlozi biti na javnoj raspravi u narednim nedeljama.

"Ideja je da se uvede digitalna platforma za transparentnije apliciranje medija za sredstva koja obezbeđuje država. Takođe, važno mesto zauzeće Kodeks novinara kao i samoregulacija, jer ne može minisar da ide i da opominje", istakao je Jovanović.

On je pozvao sve medije, novinare, organizacije civilnog društva da uzmu učešće u javnoj raspravi o tim zakonskim predlozima, koja će biti i online na Portalu eKonsultacije jer, kako je ocenio, samo zajedno mogu doći do najkvalitetnijeg akta.

Radna grupa još uvek nije završila rad i konačan nacrt još uvek nije gotov. Ostalo je još neusaglašenih pitanja.

"Radna grupa za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima održala je do sada u novom sastavu vise od 20 sastanaka. Veći deo teksta izmena i dopuna je usaglašen, međutim ostale su i dalje neke sporne tačke oko kojih se traži saglasnost, a to se pre svega odnosi na evidentiranje u Registru medija svih mogućih javnih sredstava koje stižu u medije posrednim i neposrednim putem od strane državnih organa, preduzeća u većinski državnom vlasnišvu, zatim na uspostavljanje sveobuhvatne analize potreba za medijskim sadržajima. ali još uvek ne postoji saglasnost šta bi registar i evidencija trebalo sve da sadrže", objasnila je za EURACTIV Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka NUNS-a.

Ona je naglasila da prelazne i završne odredbe nisu još definisane.

"Postignuta je saglasnost da uslov za konkurisanje za javna sredstva za proizvodnju medijskih sadržaja od interesa za javnost bude da je medij priznao nadležnost Saveta za štampu. Takođe i da se mera privrženosti profesionalnim standardima pri ocenjivanju projekata određuje između ostalog i na osnovu prikupljenih podataka od Regulatornog i samoregulatornog tela, odnosno odluka svih tela o prekršaju Kodeksa novinara Srbije i drugih pravilnika kojima se rukovodi REM", kazala je Filipović.

Generalna sekretarka NUNS-a izrazila je nadu se da će se novim izmenama i dopunama ispuniti deo ciljeva koji su zacrtani u Strategiji razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2025. godine.

Filipović ističe da je i postojeća regulativa bila dovoljna da se uspostavi adekvatan položaj medija i novinara u Srbiji, da su se zakoni primenjivali u duhu u kome su doneti, sada bi u Srbiji postojalo povoljno okruženje za rad medija i novinara.

Procedura nalaže da nakon javne rasprave o nacrtu zakona, Vlada Srbije bi trebalo da utvrdi predlog zakona i podnese ga Narodnoj skupštini na usvajanje.

(EURACTIV.rs)