Politika

ŠPIJUNSKI SKANDALI POTRESAJU GRČKU: Vlast umešana u ilegalni izvoz softvera

Nekoliko izvora potvrdilo je EURACTIV-u da je na zahtev Anketog odbora koji istražuje upotrebu "pegaza" i drugih špijunskih softvera (komitet PEGA Evropskog parlamenta), Evropsko javno tužilaštvo pokrenulo istragu

epa10383556 A Greek Presidential Guard holds the Greek flag in front of the Parthenon temple during the flag hoisting ceremony at the Acropolis Hill in Athens, Greece, 04 December 2022 (issued 31 December 2022). The soldiers of the Presidential Guard are known throughout the world as the 'Evzones.' The word (Evzones) was used in the ancient Greek language to describe those who were 'well girded,' i.e. well armored. Now they are a symbol of remarkable discipline. The unit was founded on 12 December 1868 under the name 'Agima,' and received the name 'Presidential Guard' for the first time with the restoration of the democracy in 1974. Its soldiers are in charge of guarding the Presidential Palace, honoring the President of the Hellenic Republic, and other heads of state visiting the country. But its main mission is the guarding of the Monument to the Unknown Soldier. The Presidential Guard has also the supreme honor of raising and lowering the Greek flag on the Acropolis. Every Sunday and during bank holidays, with the first light of day, the Evzones get on the bus always standing up, one in front of the other, so their outfits remain in perfect condition, and are taken to the entrance of the archaeological site. They ascend the sacred rock with their heavy armor, leaving the Propylaea behind, passing by the Erechtheum and lining up in front of the Parthenon. As the daylight caresses their motionless faces, and the national anthem plays, they raise the Greek flag. This is the Presidential Guard. EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET
Izvor: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Evropsko javno tužilaštvo (EJT) pokrenulo je istragu o korišćenju nelegalnog špijunskog softvera Predator u skandalu prisluškivanja koji je potresao grčku političku scenu, saznaje EURACTIV.

Nekoliko izvora potvrdilo je EURACTIV-u da je na zahtev Anketog odbora koji istražuje upotrebu "pegaza" i drugih špijunskih softvera (komitet PEGA Evropskog parlamenta), EJT pokrenulo istragu o nekoliko aspekata skandala.

Istraga Komiteta PEGA fokusirala se na ilegalni izvoz špijunskog softvera Predator iz Grčke u zemlje Azije, Afrike i drugde, kao i na navode da su kompanije uključene u takozvani Predatorgate bile angažovane u utaji poreza.

Portparol EJT-a, s kojim je kontaktirao EURACTIV, odbio je da potvrdi ili demantuje da je istraga u toku.

„Po pravilu, ne komentarišemo istrage koje su u toku, niti javno potvrđujemo na kojim slučajevima radimo. To radimo da se ne bi ugrozile procedure koje su u toku, kao i njihov ishod", rekao je portparol EURACTIV-u.

"Kad god budemo mogli nešto da kažemo o bilo kojoj od naših istraga, uradićemo to", dodao je portparol.

Izdavanje izvoznih dozvola
Dva različita izvora izjavila su za EURACTIV da je tužilac EU poslednjih nedelja dobio konkretne informacije od grčkih novinara koji istražuju skandal prisluškivanja.

„Lica koje su svedočila tužiocima podnela su dokaze koji dokazuju da je administracija (premijera) Kirijakosa Micotakisa omogućila širenje Inteleksinog špijunskog softvera Predator u zemlje kao što su Saudijska Arabija, Sudan, Madagaskar i Bangladeš izdavanjem izvoznih dozvola preko grčkog ministarstva spoljnih poslova", rekao je jedan izvor blizak stvari.

Kirijakos Micotakis
Izvor: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Grčka vlada je u početku negirala bilo kakvu umešanost.

Ali nekoliko nedelja kasnije, portparol vlade Janis Ojkonomu priznao je da je Ministarstvo spoljnih poslova izdalo ove dozvole i rekao da je pokrenuta istraga o tome da li su ispoštovane sve propisane procedure.

O pitanju izdavanja izvoznih dozvola prvi su izvestili istraživački list Inside Story i New York Times, što je navelo Evropsku komisiju da zatraži objašnjenje.

Međutim, potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis otkrio je prošle nedelje da grčke vlasti nisu odgovorile na zahtev za informacijama upućen 14. februara.

Konzervativna grčka vlada takođe nije uspela da pruži odgovore komitetu PEGA po ovom pitanju.

U međuvremenu, Janis Smirlis, bivši generalni sekretar grčkog ministarstva spoljnih poslova koji je potpisao dozvole za ilegalni izvoz špijunskog softvera, podneo je ostavku krajem decembra i ubrzo je imenovan za zamenika direktora vladajuće partije Nova demokratija uoči izbora u maju.

Na pravnom nivou, tužilac EU ispituje da li je grčka vlada prekršila Uredbu (EU) 2021/821 za takozvane proizvode „dvostruke namene" (tj. proizvode za koje je potrebna posebna izvozna dozvola jer korišćenjem mogu naneti štetu) kako bi se favorizovala grčka kompanija Inteleksa.

Prema navodima grčke mreže istraživačkih novinara Reporters United, akcionari Intelekse su navodno povezani sa Micotakisovim nećakom Grigorisom Dimitriadisom, koji je do avgusta 2022. bio i generalni sekretar kabineta premijera.

I Dimitriadis i tadašnji direktor tajne službe podneli su ostavke nakon što je otkriveno da je Nikos Andrulakis, poslanik u Evropskom parlamentu i lider socijalističke partije Pasok, 2021. godine stavljen pod nadzor grčke obaveštajne službe.

Micotakis je javno rekao da nije bio upoznat sa ovim nadzorom, ali opozicija je istakla da je jedan od prvih poteza premijera na početku premijerskog mandata bio da preuzme tajnu službu pod svoj direktni nadzor.

„Ogromna" utaja poreza
Drugi izvor je za EURACTIV rekao da informacije koje je tim tužioca EU Laure Koveši dobio u Atini otkrivaju „ogromnu utaju poreza" kompanija uključenih u skandal sa nadzorom.

Laura Koveši
Izvor: Xavier Lejeune/European Union, 2019

 „Neprijavljena plaćanja, lažne fakture i triangulacije (trouglaste transakcije) su neki od teških poreskih prekršaja za koje se čini da su ih počinile grčke kompanije Inteleksa i Krikel, irska kompanija Talestris i kiparske kompanije povezane sa njima", rekao je drugi izvor.

„Stotine lažnih faktura i poreskih izjava dostavljene su evropskom tužiocu kako bi se dokumentovali prevara i način na koji su ugroženi interesi EU", dodao je izvor.

Dokazi vode do Chadera Enterprises Limited, kompanije registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima, prema dokumentu u koji je EURACTIV imao uvid.

Chadera pripada Tal Dilijanu, bivšem oficiru izraelske vojske, koji ima vlasništvo nad 65% grčke firme Inteleksa. Preostalih 35% Intelekse pripada kiparskoj kompaniji Santinomo Limited.

Prošlog septembra, grčka vlada je demantovala da je predala ugovore potpisane između ovih kompanija i ministarstava na parlamentarnom specijalnom istražnom odboru o skandalu prisluškivanja.

Akcionari Intelekse i Krikel nisu prisustvovali saslušanjima koje je organizovao komitet PEGA Evropskog parlamenta. U međuvremenu, u slučaju nacionalnog anketnog odbora, poslanici vladajuće Nove demokratije blokirali su pokušaje da vlasnici Krikel i Intelekse budu pozvani.

Drugi izvor je rekao da sumnja u poresku prevaru automatski pokreće umešanost tužioca EU prema nedavnom sporazumu o međusobnoj saradnji u borbi protiv finansijskog kriminala koji su potpisale grčke poreske vlasti i Evropsko javno tužilaštvo.

Izvor je citirao dokaze koji pokazuju da bankovni računi Intelekse i Krikela pokazuju „ogromnu razliku između prihoda prijavljenih poreskim vlastima i prikupljenog novca".

Grčko pravosuđe - kritičan test za EU
EURACTIV je kontaktirao grčkog istraživačkog novinara Tanasisa Kukakisa -- prvu potvrđenu žrtvu Predatora u Grčkoj -- koji je otkrio da je već u proleće 2022. bio u kontaktu sa Kovesijevom kancelarijom, ukazujući na važnost slučaja.

„Do sada je novinarska istraga napredovala do te mere da je uključivanje Evropskog javnog tužilaštva bilo imperative - uglavnom zbog relevantnih zahteva Evropskog parlamenta", rekao je Kukakis.

On je dodao da se njegova "jedina rezerva" odnosi na spremnost grčkih pravosudnih i tužilačkih organa da sarađuju sa Laurom Koveši.

„Istovremeno, ovaj slučaj će biti prvi težak test za kvalitet i dubinu saradnje Evropskog javnog tužilaštva sa grčkim poreskim vlastima", primetio je grčki novinar.

Komitet PEGA Evropskog parlamenta pozvao je grčke vlasti da reše skandal prisluškivanja pre izbora zakazanih za 21. maj.

U ponedeljak (3. aprila), lider Pasoka Andrulakis rekao je grčkom tužiocu da procesi moraju biti ubrzani.

„Ovaj slučaj neće zastareti ni politički ni krivično. I neka odgovorni budu sigurni da će u potpunosti preuzeti svoje odgovornosti", rekao je Andrulakis.

(EURACTIV.rs)