Politika

JAKOV MILATOVIĆ JE NOVI PREDSEDNIK CRNE GORE: Pobedio Đukanovića i obećao ulazak u EU u narednih pet godina

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Jakov Milatović je pobedio na izborima u Crnoj Gori i obećao da će zemlju uvesti u Evropsku uniju u narednih pet godina. Đukanović izgubio i čestitao mu pobedu.

Izvor: RTS/screenshot

Jakov Milatović pobedio je Mila Đukanovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, a na osnovu 89,3 odsto obrađenog uzorka, osvojio je više od 60 odsto glasova.

Izlaznost je bila pet odsto veća nego u prvom krugu i iznosila je 69,33 odsto birača. Milatović, kandidat pokreta "Evropa sad", ubedljivo je pobedio aktuelnog šefa države.

U obraćanju iz izbornog štaba, Milatović (36), koji je u intervjuu za EURACTIV rekao da je siguran u pobedu, kazao je da se noć poput ove čekala više od 30 godina.

"Crna Gora je napravila odlučak korak napred, i rekla zbogom režimu Đukanovića. Neka nam je sa srećom pobeda pomirene Crne Gore, pravimo korak napred ka bogatijoj, pravednijoj, naprednijoj i evropskoj Crnoj Gori. Rekli smo zbogom kriminalu i korupciji, nikada više neće biti povezivanja kriminala sa Crnom Gorom. Ostavljamo prošlost iza sebe, ovo je istorijski dan", rekao je Milatović.

On je obećao da će kao predsednik uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju u narednih pet godina.

Đukanović je izjavio da čestita pobedniku i da poštuje izbor Crne Gore.

"Čestitam Milatoviću na poverenju dobijenom na izborima. Želim mu da bude uspešan predsednik, jer ako bude bilo tako, to može značiti da će Crna Gora biti uspešna država. Važno je da Crna Gora napravi i sledeći izbor, 11. juna na parlamentarnim izborima, jer nema Vladu već zalutale institucije, koje su se i u ovom procesu pokazale slabim", rekao je Đukanović.

Ko je Jakov Milatović?

Novi predsednik Crne Gore rođen je 1986. godine, oženjen je i ima troje dece. Studirao je ekonomiju u Podgorici, bio student generacije i magistrirao je na Oksfordu uz stipendiju britanske vlade. Radio je u više banaka, a u vladi Zdravka Krivokapića bio je ministar ekonomskog razvoja.

(EURACTIV.rs)