Politika

BURAN IZBORNI PERIOD ŠIROM EVROPE: Presudna glasanja u Finskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj

Ključni glasovi očekuju se u Finskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj, a izbori se održavaju još u Italiji, Švajcarskoj, Andori i San Marinu

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Evropa se sprema za sedam izbora sledeće nedelje, sa ključnim glasovima u Finskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori, izborima u Andori, četiri francuske izborne jedinice i regionalnim izborima u Italiji i Švajcarskoj.

Finska

Parlamentarni izbori u Finskoj biće održani u nedelju, a ishod će odrediti političku budućnost premijerke i predstavnice Evropskog saveta, Sane Marin.

Trenutne ankete pokazuju da će Marinina koalicija, koju čine njena Socijaldemokratska stranka (SDP), Partija centra, Zelena liga, Savez levice i liberalna Švedska narodna partija Finske, verovatno zadržati svoju većinu. Međutim, postoji mogućnost da se kao najjača stranka pojavi Partija nacionalne koalicije, koja bi zamenila socijaldemokrate.

Partija nacionalne koalicije već dugo podržava članstvo Finske u NATO-u, što može objasniti povećanu podršku te stranke u odnosu na prethodne izbore. S druge strane, očekuje se da će desničarska partija Stranka Finaca, koja je u koaliciji sa Nacionalnim savezom Marin Le Pen i Severnom ligom Matea Salvinija u Evropskom parlamentu, malo poboljšati svoj položaj u odnosu na izbore 2019., što bi moglo dovesti do toga da Stranka Finaca ima najjači učinak u nacionalnom parlamentu do sada.

Sana Marin
Izvor: YouTube/screenshot/Guardian News


Bugarska

U Bugarskoj se u nedelju održavaju peti vanredni izbori za manje od dve godine. Ankete pokazuju da se savez „Nastavljamo promene - Demokratska Bugarska" suprotstavlja savezu desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske - Savez demokratskih snaga (GERB-SDS) na čelu sa bivšim premijerom Bojkom Borisovim. Obe proevropske koalicije pokazuju da imaju oko 26% podrške. Centristički Pokret za prava i slobodu (DPS) i krajnje desničarska pro-putinova stranka Preporod su na trećem mestu sa oko 13 odsto, dok savez BSPzB, povezan sa S&D grupom u Evropskom parlamentu, ima samo 8 odsto, što bi bio njihov najgori izborni rezultat do sada.

Put do stabilne vlade ostaje neizvestan, posebno zato što je nejasno da li će Levitsata, ITN i Bugarski uspon preći prag od 4%. Malo je verovatno da će ovi izbori dovesti do željene promene u Bugarskoj, koja se bori da formira trajnu vladajuću koaliciju, što je dovelo do više vanrednih izbora od aprila 2021.

Crna Gora

Birači izlaze na birališta u nedelju u drugom krugu ovogodišnjih predsedničkih izbora, na kojima bi stranka levog centra DPS mogla po prvi put izgubiti funkciju predsednika. Partijski kandidat „Evropa sad" Jakov Milatović ima realne šanse da pobedi Mila Đukanovića, koji od 1990. godine većinu vremena vlada zemljom, kao predsednik ili premijer.

Nijedna anketa nije objavljena za drugi krug, međutim, kandidat koji je treći u prvom krugu, Andrija Mandić iz desničarske Nove srpske demokratije, podržao je Milatovića, koji odbacuje etničke narative.

Predsednik Đukanović je raspustio parlament tri dana pre prvog kruga izbora nakon što stranke nisu uspele da formiraju novu vladu. Vanredno glasanje je zakazano za 11. jun 2023.

Andora

Glasači u Andori biraju novi nacionalni parlament 2. aprila. Ankete u ovoj zemlji su retke i netačne zbog male veličine uzorka birača koji su se opredelili. Sadašnju vladu predvodi stranka desnog centra Demokrate Andore (2019: 35,1%), sa Liberalnom strankom Andore (12,5%) i novoformiranom liberalnom strankom Accio kao mlađim koalicionim partnerima.

Alijansa levog centra kojom dominira Socijal-demokratska partija predvodi opoziciju (PS: 30,6%; SDP: 5,9%). Dve nove stranke mogle bi da osvoje značajne glasove: ekoloska partija Konkordija i ideološki raznolika partija Endavant.

Zemlja nije članica Evropske unije, ali liberalne i stranke levog centra zalažu se za jače veze sa njom.

Francuska

Usred protesta zbog penzionih reformi, birači u četiri od 577 izbornih jedinica idu na birališta tokom narednog vikenda da bi izabrali novog poslanika za svoj izborni okrug.

Prvu izbornu jedinicu Arijež na jugu Francuske istorijski su držale stranke levog centra, što je malo verovatno da će se promeniti ove godine: tokom prvog kruga, koji je već održan prošle nedelje, svi kandidati desnog centra i liberali su bili eliminisan, sa aktuelnim kandidatom stranke Nepokorena Francuska (levica) i članom Socijalističke partije (kojeg stranka nije zvanično podržala) koji su prošli u drugi krug.

Francuski birači koji žive u Izraelu, Italiji, Grčkoj, Kipru, Turskoj, Magrebu, zapadnoj Africi, Karibima i Latinskoj Americi izlaze na birališta u prvom krugu glasanja za izbor ukupno tri poslanika. Jedno mesto drži centristička partija UDI, jedno partija levog centra Generation, a jedno Renesansni savez predsednika Makrona.

Izvor: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

San Marino

U San Marinu novi šef države preuzima dužnost svakih šest meseci, po rasporedu koji se poklapa sa ovim vikendom. Alesandro Skarano, koji je izabran za kapetana-regenta, deo je Hrišćansko-demokratske partije San Marina. Zemlja nije članica EU.

Italija

Regionalni izbori u Furlaniji-Julijskoj krajini u nedelju i ponedeljak su test za savez desnog centra premijera i člana Evropskog saveta Đorđe Melonija, čija je nacionalno-konzervativna stranka "Braća Italije" slavila istorijske izborne rezultate na prošlim regionalnim izborima. Međutim, veliki deo ove nove podrške došao je od desničarske partije Severna Matea Salvinija ili stranke desnog centra "Napred, Italijo" Silvija Berluskonija. Nijedna anketa do sada nije objavljena. Koalicija desnog centra osvojila je 57,1% na izborima 2018. godine, a koalicija levog centra koju predvodi Demokratska partija osvojila je 26,8%.

Švajcarska

Ženeva, Lucern i Tičino u nedelju biraju nove regionalne parlamente. Glasanje je važan test za stranke uoči izbora za nacionalni parlament koji će se održati kasnije ove godine. U Ženevi i Lucernu se takođe održava prvi krug izbora za regionalnu vladu.

(EURACTIV.rs)