Politika

SIGURAN SAM U POBEDU: Milatović za EURACTIV o izborima, političkim partijama, odnosima sa Srbijom i drugim temama

Autor Tamara Milošević Grbić

Jakov Milatović, kandidat za predsednika Pokreta "Evropa sad", pred drugi krug izbora za EURACTIV govori o svojoj pobedi, podršci političkih stranaka, građanima, odnosima sa Srbijom i evropskom putu Crne Gore.

epa10531939 Montenegro's Presidential candidate Jakov Milatovic prepares to cast his ballot during the first round of the Presidential elections in Podgorica, Montenegro, 19 March 2023. Some 540,000 eligible voters are casting their ballots to chose the next President of Montenegro. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Izvor: EPA-EFE/Boris Pejović

Jakov Milatović, predsednički kandidat Pokreta "Evropa sad" ušao je u drugi krug sa aktuelnim predsednikom i kandidatom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem.

Milatović kaže da je njegova pobeda neupitna i zagarantovana jer borba protiv vladavine Mila Đukanovića traje gotovo koliko i on na političkoj sceni.

“Građani Crne Gore već decenijama trpe nepravdu i siromaštvo i došlo je vreme da svi kažemo DOSTA je bilo. Tako da ovo nije borba samo Jakova Milatovića, već zajednička borba svih onih koji su na neki način u jednom dužem periodu mraka osetili nepravdu, a ono što se pokazalo u prvom krugu biće potvrđeno i u drugom, a to je da ja predstavljam zdravu alternativu nakaradnom sistemu koji je stvorio DPS”, poručio je Milatović za EURACTIV.

"Osećam odgovornost prema građanima i poverenju koje sam stekao, ali zahvaljujući ličnim i profesionalnim kvalitetima, siguran sam da ću kao predsednik svih građana Crne Gore predvoditi put moralnog, društvenog i ekonomskog oporavka", istakao je Milatović.

O podršci građana i građanki kao i politčkih partija u Crnoj Gori, pretendent na mesto šefa države misli da je prvi krug predsedničkih izbora pokazao drastičan pad podrške Milu Đukanoviću u svim opštinama.

"Građani i građanke u kontinuitetu pružaju podršku ideji i viziji čiji sam jedan od nosilaca, a rezultati na lokalnim izborima pokazali su da je dosta politika prošlosti i zavaravanja od strane bivše vlasti. Očigledno je da smo pokrenuli talas dobrih promena, ustanovili prioritete među kojima je poboljšanje životnog standarda i uspostavljanje vladavine prava. Sve to je prepoznato kod građana koji su poslednje dve godine sve otvoreniji prema novoj realnosti", uveren je Milatović.

On objašnjava da je podrška političkih partija postojala i pre 19. marta, a dodatno je osnažena uključivanjem svih lidera koji su podržali nekog od kandidata postavgustovskog bloka u prvom krugu.

Milatović otkriva i da su se u prethodnih nekoliko dana održali sastanci sa liderima političkih partija koji su imali za cilj da se svi koji su mu dali podršku, osim deklarativno i suštinski uključe u izborni proces.

"Time su stvoreni svi preduslovi da 2. aprila zajednički zapečatimo pobedu nad Milom Đukanovićem", naglašava Milatović.

O vremenu za koje sa sigurnošću tvrdi da će doći Milatović je rekao da će kao predsednik Crne Gore, otpočeti svoj mandat tako što ću pokrenuti širi dijalog sa svima koji imaju udeo u političkom i društvenom životu Crne Gore, počev od građana, političkih partija, nevladinih organizacija, međunarodnih partnera.

"Kao neko ko zastupa interese građana u zemlji i inostranstvu, posle više godina pristupa u kojem su bili izolovani, omogućiću da se čuju svi oni koji žele da ovu zemlju učine boljom za život svih njenih građana" obećava Milatović.

Predsednički kandidat Jakov Milatović poručio je da će se kada pobedi zalagati za najbolje moguće odnose sa Srbijom, što je ujedno u interesu građana.

"Isto tako, zalažem se za najbolje moguće odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, uveren da su regionalne temelj evropskih integracija. Ovaj region ima veliki potencijal koji se mora osloboditi kako bismo kroz ekonomiju i svaki drugi vid saradnje ubrzali naš evropski put", zaključio je Milatović.

Predsednički kandidat Jakov Milatović, školovao se u Crnoj Gori ali i kao stipendista u Americi, Austriji, Velikoj Britaniji i Italiji. Kao ekonomista radio je u Dojče banci u Frankfurtu, Evropskoj banci za obnovu i razvoj u Londonu i kao ministar ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore i na toj funkciji zadržao se godinu i po dana.

 (EURACTIV.rs)