Politika

PARIZ OSUĐUJE STAV VON DER LAJEN: Protivi se mišljenju da nuklearna energija nije strateška za dekarbonizaciju

Autor Milena Antonijević

Kancelarija francuske ministarke energetike, Agnes Pannier-Runacher, osudila je nedavne komentare predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, o tome da nuklearna energija nije „strateška“ za dekarbonizaciju EU.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Nuklearna energija, bilo da postoji ili je u razvoju, nije pomenuta na listi „strateških" tehnologija navedenih u Zakonu Evropske komisije o neto nulti industriji (NZIA), predstavljenom 16. marta.

Uoči samita EU prošle nedelje, kancelarija francuskog predsednika pozvala je na jasan stav po tom pitanju, pozivajući zemlje članice da odluče „jednom zauvek" da li je nuklearna energija prednost za dekarbonizaciju bloka ili ne.

Predsednica Evropske komisije, Von der Lajen odgovorila je nakon prvog dana samita.

„Samo tehnologije sa nultom mrežom koje smatramo strateškim za budućnost, poput solarnih panela, baterija i elektrolizera, imaju punu prednost, što nije slučaj za nuklearnu energiju", kazala je ona.

Ovi komentari su samo podstakli dalje tenzije sa Parizom.

EU nije „dosledna" u pogledu tehnološke neutralnosti

Na konferenciji za novinare nakon samita EU, francuski predsednik, Emanuel Makron, podsetio je na pravno obavezujući cilj EU da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine.

„Očigledno je da postoje obnovljivi izvori energije i Francuska ulaže masovno u njihovu primenu", rekao je francuski predsednik. "Međutim, znamo da obnovljivi izvori energije ne mogu biti dovoljni i da je nuklearna energija neophodan deo odgovora na evropskom nivou", dodao je on.

„To je ono što odgovara samom duhu naših ugovora, poštujući međusobne energetske planove, ali čuvajući princip tehnološke neutralnosti sadržan u evropskim ugovorima.
Govoreći pre sastanka Energetskog saveta EU u Briselu, kancelarija francuske ministarke energetike Agnes Pannier-Runacher iznela je taj stav.

Komentari predsednice Komisije bili su „nesrećni i očigledno da nisu u skladu sa klimatskim izazovom na koji nuklearna energija i obnovljivi nameravaju da odgovore", saopštio je kabinet ministarke, podsećajući da je strateška priroda nuklearne energije prepoznata „bez dvosmislenosti" u Preambuli Ugovora o EURATOM-u.

Prema Parizu, radi se o doslednosti u sprovođenju principa tehnološke neutralnosti, koji Evropska komisija primenjuje na e-goriva, na zahtev Nemačke.

Primena ovog principa na e-goriva „na osnovu tehnološke neutralnosti, ali odbijanje da se to učini sa već postojećom nuklearnom energijom je nedosledno", rekla je ministarka energetike.

Nuklearni savez

Suočen sa rezervama Brisela u pogledu nuklearne energije, Pannier-Runacher će okupiti 11 država članica koje učestvuju u nuklearnom savezu koji je pokrenut na poslednjem samitu EU u Stokholmu.

Okupljanje pronuklearnih zemalja održava se u Briselu u okviru priprema za širi sastanak ministara energetike EU.

Italija, koja nije učestvovala na prvom sastanku alijanse, sada razmatra učešće, saznaje EURACTIV.

Zajedno, ove zemlje čine manjinu koja blokira gasnu direktivu i Direktivu o obnovljivim izvorima energije, o kojima se trenutno pregovara na nivou EU.

Sutra će zakonodavci EU pokušati da postignu konačni dogovor o obnovljivim izvorima energije, uključujući i trnovito pitanje da li će vodonik dobijen iz nuklearne elektrane uključiti u proračun zelenih ciljeva EU u transportu.

(EURACTIV.rs)