Politika

NATO OSUĐUJE "OPASNU" RUSKU NUKLEARNU RETORIKU: EU poziva Belorusiju da odustane od dogovora sa Putinom

Autor Tamara Milošević Grbić

NATO je osudio "opasnu" i "neodgovornu" retoriku Rusije nakon odluke Vladimira Putina da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Izvor: EPA-EFE/Mikhail Metzel

Organizacija "pomno prati" situaciju i smatra da je taj potez neće dovesti do promene sopstvene nuklearne strategije. SAD su saopštile da ne veruju da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje. Belorusija ima dugu granicu sa Ukrajinom, kao i sa članicama NATO Poljskom, Litvanijom i Letonijom. Ukrajina je pozvala na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN kako bi se pozabavila potencijalnom pretnjom saopštenja predsednika Putina.

Predsednik Putin rekao je da Moskva neće preneti kontrolu nad svojim oružjem na Minsk i da je beloruski lider Aleksandar Lukašenko - čvrsti saveznik Kremlja i pristalica njegove invazije na Ukrajinu - već dugo je pokrenuo to pitanje sa njim.

Ukrajina kaže da se tim potezom krše sporazumi o neširenju nuklearnog oružja - optužba koju je predsednik Putin negirao, umesto toga uporedivši je sa SAD koje svoje oružje postavljaju u Evropi.

Ali NATO je u nedelju opisao rusko pozivanje na deljenje nuklearnog oružja kao "obmanjujuće".

Saveznici u NATO deluju uz puno poštovanje svojih međunarodnih obaveza“, rekla je portparol NATO-a Oana Lungesku.

Vojna alijansa je takođe optužila Rusiju da dosledno krši svoje obaveze u vezi sa kontrolom naoružanja, uključujući odluku zemlje da suspenduje sporazum START - potpisan 2010. kojim se ograničava broj američkih i ruskih nuklearnih bojevih glava i daje svakom ovlašćenju da kontroliše tuđe bojeve glave, oružja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je Belorusiju da odustane od dogovora sa Putinom, upozorivši da bi se zemlja mogla suočiti sa dodatnim sankcijama ako to prođe.

Belorusija to još može da zaustavi, to je njihov izbor“, napisao je on na Twitteru.
U nedelju je najviši savetnik za bezbednost ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog optužio Rusiju da je Belorusiju učinila „nuklearnim taocem“.

Aleksij Danilov na Twitteru je napisao da su planovi Rusije „korak ka unutrašnjoj destabilizaciji“ Belorusije i predviđa da će antirusko raspoloženje u zemlji rasti.

Liderka beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tsihanuskaja rekla je da rusko raspoređivanje nuklearnog oružja u njenoj zemlji „u velikoj meri protivreči volji beloruskog naroda“ i da bi je učinilo potencijalnom metom za uzvratne udare.

(EURACTIV.rs)