Politika

ODNOS KINE, EVROPE I AMERIKE ODREDIĆE ČITAV 21. VEK: Borelj o "crvenim linijama" koje Peking može da pređe zbog Moskve

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Žozep Borelj je komentarisao stav EU prema Kini i Rusiji, u jeku posete kineskog predsednika Pekingu. "Ovaj trougao odrediće čitav vek", rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/Oliver Hoslet

Kina još uvek nije prešla "crvenu liniju" kada je Evropska unija u pitanju, ocenio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj.

Borelj je medijima, među kojima su bili i novinari EURACTIV platforme, rekao da Kina još uvek nije prešla granicu kada je u pitanju odnos sa Rusijom, konkretno moguće snabdevanje oružjem tokom konflikta u Ukrajini.

"Kina želi da maksimalno umanji rizik da bude povezana sa ruskim vojnim aktivnostima", rekao je Borelj nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji ove nedelje.

Borelj je najavio da će otići u zvaničnu posetu Pekingu, ali nije precizirao datum. Više evropskih lidera najavilo je da će otputovati u Kinu i to uskoro. Španski predsednik Pedro Sančez boraviće u Pekingu iduće nedelje, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, biće tamo za dve nedelje, a italijanska premijerka Đorđa Meloni je pozvana u Peking, ali još uvek nije objavila kada će otići.

Kina je u februaru objavila plan od 12 tačaka za rešavanje krize u Ukrajini, a u planu je da se do leta održi samit Kine i EU, nakon samita Evropske unije i SAD.

"Kineski plan je, ponoviću, kompilacija već dobro poznatih stavova Kine o tom pitanju, ali nije mirovni plan", rekao je Borelj novinarima.

"Putin govori o mirnom rešavanju spora, a u isto vreme, ne prestaje da bombarduje Ukrajinu. Kina mora da iskoristi svoj uticaj da bi Rusija shvatila da takvi potezi ne vode nikud. Kinezi ne žele da budu predstavljeni kao da su u potpunosti na strani Rusije, i vrlo im je neprijatno zbog svega što se događa", rekao je on.

"Ovo neograničeno prijateljstvo, izgleda, ipak ima neke granice", dodao je on.

Kina je zvanično porekla da će naoružavati Rusiju, a Borelj je naglasio da ne postoje dokazi da se to za sada dešava.

"Partnerstvo Pekinga i Moskve je diplomatsko i ekonomsko, ali nikada nisu razvili vojni savez. Tako da, čini se da Kina ne želi da bude u situaciji koja bi omogućila da se pitanje Ukrajine pomeša sa problemom Tajvana."

"Ali Kina koristi situaciju, kao i Indija. Ne možemo da očekujemo da Kinezi prestanu da kupuju rusku naftu.Od početka svog mandata, insistirao sam na 'Sinatrinoj doktrini' kada je u pitanju odnos EU prema Pekingu", rekao je Borelj, misleći na pesmu "My way" koja bi, u ovom kontekstu, značila da EU mora da razvije sopstvenu, nezavisnu poziciju prema Kini.

Vašington je zauzeo čvršći stav prema Pekingu, i Borelj je naglasio da je situacija komplikovanija zbog rata u Ukrajini.

"Ali, način na koji će se odvijati interakcija trougla Evropa-SAD-Kina, odrediće čitav ovaj vek. Evropa nikada neće biti jednako udaljena, jer delimo ekonomski model sa Vašingtonom. Jedno je da budemo na jednakoj distanci, a drugo da shvatimo da svako ima svoj interes", rekao je on.

(EURACTIV.rs)