Politika

GODIŠNJICA NATO BOMBARDOVANJA SR JUGOSLAVIJE: I dalje se ne zna tačan broj poginulih

Autor Tamara Milošević Grbić

Na današnji dan pre 24 godine počeli su vazdušni napadi NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju u 19:45 časova prve bomba pale su na Kosovo i Metohiju.

Izvor: EPA-EFE/Mzwele

Bombardovanje je trajalo 78 dana, a prema procenama stradalo je 2.500 civila, među kojima i 89 dece i 1.000 vojnika i policajaca, a tačan broj žrtava nikada nije objavljen. Za 11 nedelja koliko je trajalo bombardovanje uništeno je i oštećeno 25 hiljada stambenih objekata, razrušena je infrastruktura, zdravstvene ustanove, vojni objekti, medijske kuće. Ekonomska šteta od bombardovanja procenjena je na 100 milijardi dolara.

Napadi su počeli bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prvi put u istoriji, a po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane. Povod za početak intervencije koja je nosila naziv "milosrdni anđeo" bio je izgovor da je SRJ krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija. Vlada SRJ iste noći proglasila je ratno stanje.

Simbol stradanja u bombardovanju SRJ postala je mala Milica Rakić koja je poginula 17. aprila tokom bombardovanja Batajnice. U noći 23. aprila 1999. godine u dva sata i šest minuta nakon ponoći, NATO je u napadu na zgradu RTS-a usmrtio 16 radnika. To je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a dan ranije predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa što se dogodilo 12. juna.

(EURACTIV.rs)