Politika

KOSOVO SANKCIONIŠE VAGNEROVU GRUPU: Srbija negira prisustvo ove organizacije u zemlji

Autor Milena Antonijević

Kosovo je uvelo američke sankcije protiv ruske plaćeničke grupe Vagner, označivši ih kao transnacionalnu kriminalnu organizaciju, pošto strahuje da je grupa aktivna u regionu.

Izvor: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

U januaru je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije protiv grupe povezane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kosovski premijer, Aljbin Kurti, najavio je usklađivanje zemlje sa tom odlukom, navodeći da plaćenici „prete i podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

Zamenik premijera, Besnik Bislimi, rekao je da su američke sankcije osmišljene da smanje kapacitete Rusije u ratu protiv Ukrajine.

„Iz tog razloga, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova predlaže dopunu i izmenu odluke Vlade Kosova za sprovođenje međunarodnih sankcija koje su uvele SAD, a koje sprovodimo u odnosu na međunarodne obaveze prema Vagner grupi, kao i njihovim saradnicima i drugim kompanijama koje podržavaju rusku vojnu kampanju", dodao je on.

Razlozi Kosova za sankcionisanje Vagnera takođe mogu da potiču iz prijavljenih aktivnosti grupe na Zapadnom Balkanu.

U januaru 2023, REL je izvestio da je grupa regrutovala u regionu preko veza sa desničarskim organizacijama. Ovo je izazvalo reakcije SAD i verovatno pokrenulo Ministarstvo finansija da uvede dodatne sankcije.

Lider srpske desničarske Narodne patrole, Damjan Knežević, posetio je Vojno-tehnološki centar Vagner u Rusiji. Murali koji podržavaju grupu pojavili su se i po Beogradu od izbijanja rata u Ukrajini. Pored toga, Russia Todai Balkan je osuđen zbog objavljivanja Vagnerovog oglasa u kojem traži „dobrovoljce".

Upitan o oglasu, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da nije čuo za njega i da Srbija kažnjava one koji učestvuju u ratovima u inostranstvu. Predsednik Aleksandar Vučić osudio je grupe zbog objavljivanja oglasa na srpskom jeziku.

„Zašto to radite Srbiji? Zašto vi iz Vagnera zovete bilo koga iz Srbije kada znate da je to protivno našim propisima?", upitao je Vučić.

Učešće državljana Srbije u stranom ratu je zabranjeno, a nekoliko njih je zbog toga osuđeno.

Russia Todai je zabranjena širom EU od 2022. godine, ali je u Srbiji počela da radi u novembru te godine. Srbija nije uspela da se uskladi sa većinom sankcija protiv Moskve od strane EU i SAD.

Bosanske obaveštajne službe su takođe izvestile o aktivnostima grupe u zemlji.

U međuvremenu, u februaru je srpska policija uhapsila pet osoba zbog sumnje da su pozivali na nasilno rušenje vlade i posedovali oružje. Muškarci su navodno imali veze sa Vagner grupom i učestvovali su u protestu zajedno sa ekstremno desničarskim grupama, zahtevajući od predsednika Aleksandra Vučića da odbaci plan za normalizaciju odnosa sa Kosovom, koji podržava EU.

Vlasti u Prištini optužile su Beograd da radi sa grupom na štetu Kosova.

Predsednica, Vjosa Osmani, rekla je da Vagner grupa radi sa srpskim paravojnim formacijama na krijumčarenju oružja na Kosovo i da bi mogući hibridni napad na aneksiju delova zemlje mogao biti u pripremi.

Oni donose oružje i uniforme, ali formalno nisu deo srpske vojske", rekla je Osmani za Telegraf.

„Ako pogledate šta je Putin uradio 2014, to je ista igra. On je instrumentalizovao Ruse koji žive na Krimu, zatim je organizovao operacije lažne zastave i na kraju poslao ove paravojne grupe. Postoje jasni dokazi da su srpske paravojne grupe to organizovale sa Vagnerom", rekla je ona.

Vučić je negirao da je Vagner prisutan u Srbiji.

(EURACTIV.rs)