Politika

UKRAJINI POTREBNA 441 MILIJARDA DOLARA ZA OBNOVU: Najveće potrebe su na poljima transporta, stanovanja i energetike

Autor Milena Antonijević

Potrebe Ukrajine za rekonstrukcijom i oporavkom porasle su na 411 milijardu dolara, nešto više od godinu dana od invazije Rusije, saopštila je Svetska banka.

epaselect epa10537541 Rescuers work at a residential building after it was hit in a missile strike in Zaporizhzhia, Ukraine, 22 March 2023. At least 34 persons were injured, of which one died later in the hospital, according to the State Emergency Service. Russian troops on 24 February 2022 entered Ukrainian territory, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA-EFE/ARSEN DZODZAIEV
Izvor: EPA-EFE/ARSEN DZODZAIEV

Procena koju su zajednički dale ukrajinska vlada, Svetska banka, Evropska komisija i Ujedinjene nacije je povećanje u odnosu na 349 milijardi dolara procenjenih u izveštaju objavljenom u septembru.

Najnovija procena očekuje da će Kijevu 2023. godine biti potrebno 14 milijardi dolara za kritične i prioritetne investicije u rekonstrukciju i oporavak.

Za ispunjavanje ovih potreba biće potrebno finansiranje od 11 milijardi dolara iznad onoga što je ukrajinska vlada već rešila u svom budžetu za 2023. godinu, prema proceni.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. raselila je milione ljudi, a globalne cene hrane i energije porasle su zbog posledica rata.

Energetska infrastruktura, stanovanje, kritična infrastruktura, ekonomija i humanitarno deminiranje su naših pet prioriteta za ovu godinu", rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigal u saopštenju.

On je dodao da je deo radova na rekonstrukciji već urađen.

Međutim, Šmigal je upozorio da „iznos štete i potrebe za oporavkom trenutno ne uključuje podatke o gubitku infrastrukture, stambenih objekata i preduzeća na okupiranim teritorijama".

Kada ih odbrambene snage oslobode, vlasti će početi sa radovima na obnovi na ovim teritorijama, rekao je on.

Ali potrebnih 411 milijardi dolara je 2,6 puta više od procenjenog bruto domaćeg proizvoda zemlje za 2022.

Najveće očekivane potrebe su u transportu, zatim stanovanju i energetici.

Obnova Ukrajine će „trajati nekoliko godina", rekla je potpredsednica Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju, Ana Bjerde.

Ona je dodala da podršku javnim ulaganjima takođe treba „dopuniti značajnim privatnim investicijama kako bi se povećala raspoloživa sredstva za rekonstrukciju".

U izveštaju se navodi da procene „treba smatrati minimalnim jer će nastaviti da rastu sve dok rat traje".

Ukrajinska vlada je, uz podršku svojih partnera, zadovoljila neke od potreba zemlje.

Saveznici su požurili da dotiraju pomoć u zemlju od izbijanja sukoba.

Rat je doveo 7,1 milion ljudi u siromaštvo, poništivši 15 godina napretka razvoja i pogoršavajući nejednakosti, kaže se u proceni.

Direktna šteta na zgradama i infrastrukturi iznosi više od 135 milijardi dolara.

Ruske rakete udaraju u Ukrajinu


Ruske bespilotne letelice napale su ukrajinske gradove i projektili su u sredu razbili stambeni blok, ali bi višemesečni kopneni napad na grad Bahmut na istoku zemlje mogao da se zaustavi pred žestokim otporom, kažu ukrajinski i britanski vojni stručnjaci.

Ruske snage pokrenule su talas vazdušnih udara na severu i jugu Ukrajine dok se ruski predsednik, Vladimir Putin u sredu opraštao od kineskog lidera Si Đinpinga nakon dvodnevne posete Moskvi kolege autokrate i „dragog prijatelja".

Uporni otpor ukrajinskih branilaca u Bahmutu, mestu najsmrtonosnije pešadijske bitke u Evropi od Drugog svetskog rata, naveo je britansku vojnu obaveštajnu službu da veruje da bi ruski napad na grad mogao biti na izmaku.

Međutim, i dalje postoji opasnost da bi ukrajinski garnizon u Bahmutu mogao biti opkoljen, navelo je britansko ministarstvo odbrane u svom obaveštenju.

Ukrajinski vojni generalštab složio se da je ofanzivni potencijal Rusije u Bahmutu u opadanju.

Bahmut je postao ključni cilj Moskve, koja ovaj grad vidi kao odskočnu dasku ka završetku osvajanja istočnog regiona Donbasa.

U znak prkosa, kancelarija predsednika Vladimira Zelenskog objavila je snimak na kojem on deli medalje vojnicima blizu linije fronta u Bahmutu.

(EURACTIV.rs)