Politika

NATO INVESTIRA MILIJARDU EVRA U ODBRANU: Novi fond će transformisati bezbednost uz pomoć inovacija

Autor Milena Antonijević

Holandija će biti domaćin NATO fonda za inovacije vrednog milijardu evra, saopštili su u ponedeljak Zapadna vojna alijansa i Hag.

epaselect epa09855403 A man inspects ammunitions on display during the Defence Service Asia Exhibition and Conference (DSA) 2022 in Kuala Lumpur, Malaysia, 28 March 2022. The 17th edition of DSA (DSA 2022), which runs from 28 to 31 March in Kuala Lumpur, showcases advanced technologies, systems, hardware and electronic warfare. EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
Izvor: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Fond, koji je NATO opisao kao „prvi multi-suvereni fond rizičnog kapitala na svetu", uložiće milijardu evra u razvoj novih i disruptivnih tehnologija dvostruke namene (civilne i vojne) u periodu od 15 godina.

NATO želi da ima „ prednost nad strateškim konkurentima", rekao je zvaničnik alijanse za EURACTIV.

Sa ovim fondom, NATO se takođe nada da će pružiti priliku za ulaganje u nova preduzeća i mala preduzeća koja su u prvim redovima inovacija.

Taj potez ima za cilj ulaganje u istraživanje i razvoj, što vojni stručnjaci smatraju neophodnim ako saveznici žele da zadrže tehnološku prednost i takmiče se sa nacijama poput Kine.

„Inovacije u odbrani su od suštinskog značaja za našu bezbednost", rekao je diplomata NATO za EURACTIV, dodajući da je razvoj novih tehnologija dvostruke namene „prioritet" za transatlantsku vojnu alijansu.

Određivanje sedišta usledilo je nakon političkog dogovora između 22 saveznika NATO o stvaranju fonda na samitu u Madridu prošlog juna, koji će uključivati Belgiju, Bugarsku, Češku, Dansku, Estoniju, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Letoniju, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Fond će pomoći da se ožive tehnologije u nastajanju koje imaju moć da transformišu našu bezbednost u decenijama koje dolaze i da ojačaju inovativni ekosistem Alijanse", rekao je zvaničnik NATO-a.

Tehnologije u koje se ulaže uključiće veštačku inteligenciju, obradu velikih podataka, biotehnologiju i unapređenje ljudi, nove materijale, kvantne tehnologije, kao i pogon i svemir.

Tačna lokacija sedišta u Holandiji tek treba da se utvrdi, saznaje EURACTIV, iako se smatra da je Amsterdam spreman da bude domaćin novom telu.

Pored toga, biće uspostavljene regionalne kancelarije „širom Alijanse, s obzirom na široku geografsku nadležnost Fonda", navodi se u saopštenju NATO. O ovim detaljima još nije odlučeno, rekao je zvaničnik NATO za EURACTIV.

22 članice NATO koje učestvuju u inicijativi zvanično će pokrenuti fond na samitu alijanse u Viljnusu.

(EURACTIV.rs)