Politika

OPTUŽNICA PROTIV PUTINA JE POLITIČKA PORUKA: Stručnjak za EURACTIV otkriva šta može da se desi u praksi

Autor Milena Antonijević

Nerealno je očekivati da će optužnica protiv Putina smeniti vlast u Rusiji jer Rusija sasvim drugačije funkcioniše od zapadnih država, ocenjuje Marinko Ogorec u razgovoru za Euractiv Hrvatska.

epa10536292 Chinese President Xi Jinping and Russian President Vladimir Putin shake hands after jointly signing a Joint Statement of the People's Republic of China and the Russian Federation on 'Deepening the Comprehensive Strategic Partnership of Coordination for the New Era' and a Joint Statement of the President of the People's Republic of China and the President of the Russian Federation on 'Pre-2030 Development Plan on Priorities in China-Russia Economic Cooperation' in Moscow, Russia, 21 March 2023 (issued 22 March 2023). Xi held talks with Putin at the Kremlin in Moscow. EPA-EFE/XINHUA / Xie Huanchi CHINA OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY
Izvor: EPA-EFE/XINHUA / Xie Huanchi CHINA OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY

Podizanje optužnice Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Hagu protiv ruskog predsednika, Vladimira Putina, jedna je od verovatno najznačajnijih vesti u poslednjih godinu dana, otkako je Rusija napala Ukrajinu. U Moskvu je, uz to, u ponedeljak doputovao kineski predsednik Xi Jinping, a osim o jačanju rusko-kineskih odnosa, na stolu u Kremlju nalazi se i novi kineski mirovni plan za Ukrajinu.

O tome, kao i o zbivanjima u regionu, posebno u Crnoj Gori, u kojoj je u nedelju održan prvi krug predsedničkih izbora, EURACTIV Hrvatska je razgovarao sa Marinkom Ogorecom, stručnjakom za sigurnost i predavačem na "Veleučilištu Velika Gorica". EURACTIV je imao pitanja i kako će se novi događaji u svetskoj politici odraziti na Hrvatsku.

EURACTIV: ICC je podigao optužnicu protiv ruskog predsednika Putina. Jesmo li sada bliže rešenju rata u Ukrajini ili smo još dalje od njega?

OGOREC: Ta optužnica daje političku poruku i ništa više od toga. Ona je praktično nesprovodiva. Ko je taj koji bi priveo Putina Međunarodnom kaznenom sudu?! Nisam siguran da takvih ima. To je zapravo još jedan od političkih pritisaka na Rusiju i mislim da je samo u tom kontekstu i možemo gledati.

EURACTIV: Znači, nerealno je očekivati da će optužnica bitno promeniti situaciju na terenu? Hoće li otežati pregovore?

OGOREC: Ne mislim da je uopšte moguće očekivati da će optužnica nešto promeniti. Ako bi došlo do pregovora, ona ih može samo komplikovati. Ponavljam, ona je najpre politička poruka.

EURACTIV: Moguće je da Putin negde otputuje i da ga uhapse na temelju naloga za hapšenje, čak i ako je reč o zemljama koje nisu članice ICC-a? SAD, na primer, ne prihvata taj sud, ali nema puno sumnje da bi postupio po nalogu za hapšenje. S druge strane, pojedine države s kojima Rusija razvija dobre odnose, poput Brazila i Južne Afrike, članice su ICC-a i dužne su da postupe po optužnicama tog međunarodnog suda?

OGOREC: Naravno, zato predsednik Putin ne bi ni otputovao tamo gde bi ga mogli uhapsiti. Uostalom, njegova ekipa radi procenu rizika. Ne verujem da bi se on sam usudio da otputuje negde gde postoji opasnost da bi bio uhapšen i predat međunarodnom sudu.

EURACTIV: Postoji li mogućnost da optužnica ICC-a protiv Putina podstakne promene u samoj Rusiji? Ipak je reč o optužnici protiv šefa države...

OGOREC: Praktično ne postoji. Rusija ima svoj određeni mehanizam funkcionisanja, svoj unutrašnji stil života, svoj mentalni sklop, potpuno drugačiji od onog koji očekuju na Zapadu, i sasvim drukčije funkcioniše. Optužnica ne znači puno za unutrašnju političku scenu u Rusiji.

EURACTIV: Može li se tu povlačiti poređenje sa Srbijom, odnosno tadašnjom SR Jugoslavijom, u vreme vladavine Slobodana Miloševića?

OGOREC: Ni blizu. Srbija, odnosno SR Jugoslavija, izručila je Miloševića u onom trenutku kada im je on prestao biti interesantan i kada su na to morali pristati.

Ceo tekst pročitajte na EURACTIV Hr.

(EURACTIV.rs)