Politika

"KURTI VIŠE NEMA PROSTORA ZA MANEVRISANJE": Analitičar Maljoku za EURACTIV o pregovorima u Ohridu

Autor Tamara Milošević Grbić

Aljbinot Maljoku, analitičar iz Prištine za EURACTIV o reakcijama političkih stranka, mišljenju javnosti na dosadašnje razgovore i rezultate Kurtija oko evropskog predloga

Izvor: Youtube/RTK2/Screenshot

Opozicione političke stranke kritikovale su premijera Aljbina Kurtija više zbog promena odnosa koje je on imao uvek kada je u pitanju dijalog i sporazumi nego suštinski za ono što je dogovoreno ili prihvaćeno, smatra Maljoku i pojašnjava da političari iz Demokratskog saveza i Demokratske partije Kosova nisu "smeli" ništa da dodaju kada su u pitanju sporazumi koji se implementiraju zbog toga što su oni bili ti koji su ih potpisali 2013. i 2015.godine.

Istini za volju i ovaj prihvaćeni dogovor od 27. februara obevezuje strane na implementaciju, kao i sastanak u Ohridu kada je postignuta saglasnost o aneksu usaglašenog dokumenta, smatra Maljoku. Iako nema potpisa između strana koje su dale saglasnost njihovi autoriteti predstavljaju državu što postaje obavezujuće, rekao je prištinski analitičar.

"Kosovo nije ništa dobilo da bi se ponosilo time, nakon što je Kurti prihvatio dokument 27. februara. U sporazumu piše da Srbija neće ometati ili praviti problem Kosovu kada je u pitanju njeno učlanjenje u međunarodne organizacije. Međutim, ona to nije ispoštovala kao što nije poštovala ne mali broj sporazuma koji su bili potpisani ili parafirani. Nasurot tome, Kosovo je jedino kasnilo sa implemetacijom Zajednice srpskih opština", ističe Maljoku.

Na pitanje da li je tamošnja javnost razočarana postignutim do sada i da li će se Kurti pridržavati dogovora i formirati ZSO, Maljoku kaže da je to nije jedina tema kojom se stanovništvo bavi jer je opterećeno i drugim problemima.

"Javnost na Kosovu je opterećena i drugim problemima, a kojima se Vlada ne bavi kako je obećala. Narod zanima ekonomska perspektiva. Ipak, tog 18. marta pažnja javnosti bila je usmerena na Ohrid. Kreativna rešenja koja je EU dopustila obema stranama oko prihvaćenog ali nepotpisanog sporazuma podstakla su u javnosti sumnju", tvrdi prištinski analitičar i apostrofira da narod i dalje ima poverenja u Sjedinjene Američke Države i nada se boljim danima.

"Mišljenja sam da premijer Kurti mora da implementira ono što je prihvatio i da nema više manevarskog prostora", zaključuje Maljoku.

(EURACTIV.rs)