Politika

"NISAM NEPRIJATELJ SRBIJE, NITI BILO KOGA U TOJ ZEMLJI": Milo Đukanović o drugom krugu izbora i očekivanjima

Autor Tamara Milošević Grbić

Milo Đukanović u izjavi za EURACTIV govorio je o uverenosti u svoju pobedu, protivkandidatu, odnosima sa Srbijom i gde vidi Crnu Goru u budućnosti

epa09208114 Montenegro's President Milo Dukanovic speaks during a media conference after a meeting with NATO Secretary General Jens Stoltenberg at NATO headquarters in Brussels, Belgium, 18 May 2021. EPA-EFE/VIRGINIA MAYO / POOL
Izvor: EPA-EFE/Virginia Mayo

Aktuelni predsednik i kandidat Demokratske partije socijalista na izborima u Crnoj Gori, Milo Đukanović rekao je za EURACTIV da je dobar rezultat prvog kruga jak impuls ka ostvarenju njihovih opredeljenja i ciljeva.

"Izvodimo Crnu Goru iz duboke krize u kojoj se nalazi. Konačnom pobedom na predsedničkim izborima, utiremo put da na predstojećim parlamentarnim izborima dobijemo izvršnu vlast građanske i evropske Crne Gore i ostvarimo svoj strateški cilj", naglasio je Đukanović. On smatra da su rezultati izbora potvrda da ogromna većina građana želi vanredne parlamentarne izbore koje je on raspisao za 11. jun.

Kandidat DPS-a kazao je da "veruju u profil njegove politike i procenu da je važno da Crna Gora zadrži proevropski put".

"Kvalilet života u Crnoj Gori ekvivalentan je kvalitetu koji uživaju građani EU i na temelju tih rezultata ulazak u zajednicu kojoj prirodno pripadamo", dodao je Đukanović.

Na postignutom rezultatu Đukanović je nakon prvog kruga čestitao svom protivkandidatu uveren u svoju pobedu u drugom krugu.

"Uveren sam da u ovom naumu na političkoj sceni nemamo alternativu već samo kvazipolitički privid navodne posvećenosti evropskim vrijednostima. To dodatno snaži moju odlučnost da pobedim u drugom krugu i time osiguramo evropsku budućnost Crne Gore", podvukao je Đukanović.

Govoreći o susedima on je izjavio nakon glasanja da mu je cilj dobri odnosi sa svim zemljama počev od Srbije kao i da je svojim delovanjem to i dokazao.

"To što smo sukobljeni oko koncepcije ne znači da smo neprijatelji. Nisam neprijatelj Srbije niti bilo kog pojedinačno u toj zemlji. Smatram svojom odgovornošću da vrlo jasno branim svoj pristup verujući da je to najbolje za državu koju predstavljam. Kada bi Crna Gora zalutala bilo kojim nacionalističkim rukavcem to bi bio put njenog kraja. Crna Gora mora da opstane kao građanska država i zato se protivim idejama da se svrstavamo u nacionalne "torove" na Balkanu. To smo probali, to nas je devedesetih godina koštalo 150.000 ljudskih žrtava. Bili bismo ne samo neodgvorni već i užasno glupi da posle trideset godina iskušavamo isti recept“, pojasnio je svoje stavove Đukanović.

 Aktuelni predsednik Crne Gore na ovim izborima kandiduje se za treći mandat. U prvom krugu na ovim izborima osvojio je 35,3 odsto glasova. Drugi krug će biti održan 2. aprila, kada će izmeriti "snage" sa Jakovom Milatovićem iz Pokreta "Evropa sad".