Politika

BEOGRADSKI IZBORI U SENCI IZVEŠTAJA ODIHR: Šta je zaista moguće promeniti u izbornom procesu do juna?

Jedna od stavki iz izveštaja ODHIR je unapređenje izbornih uslova, za šta postoji bojazan da li će biti dovoljno vremena da se ispuni

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Sat za beogradske izbore počeo je da otkucava od trenutka kad je najavljeno da će biti održani 2. juna, a dok se čeka njihovo zvanično raspisivanje, na stolu je još dosta toga što je potrebno učiniti, između ostalog ono što je izveštaj ODIHR preporučio.

Jedna od stavki iz izveštaja je unapređenje izbornih uslova, za šta postoji bojazan da li će biti dovoljno vremena da se ispuni. Potrebno je sprovođenje značajne revizije biračkih spiskova uz učešće relevantnih zainteresovanih strana, saopštili su iz ODHIR-a.

O tome je govorio i predsednik države Aleksandar Vučić, i svojim stranačkim kolegama poručio da pozovu opozicije, razgovaraju, pogledaju tačan broj upisanih birača, kontrolišu svaki sledeći upisani birač da li je prebačen sa neke teritorije iz političkih, ovih ili onih razloga.

"Ako treba anketni odbor za svakog čoveka koji se prebacuje, molim Vas da vam to bude prva inicijativa i na radnoj grupi sa ODIHR-om. Svakog birača koji bi u skladu sa zakonom da promeni prebivalište, molim vas da se označi i da se proveri, da se veoma restriktivno tumači i da se jasno kaže da li je to bilo 126 birača u periodu između dva izborna ciklusa ili 238 birača, i poimence da se kaže zašto se to dogodilo", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Opozicioni poslanici su zatražili da se ispune uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora, formiranje posebnog telo za praćenje izbora, sređivanje biračkog spiska...

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta rekao je da su prethodni izbori pokazali da je ceo izborni proces duboko izmanipulisan.

"Narodna skupština mora da formira posebno telo, Komisiju za kontrolu izboru, gde će mesto naći i opozicija i organizacija civilnog društva. Ona će se baviti kontrolom izbora u svim fazama, biće privremeno rešenje, a dugororčno ćemo predložiti izmene zakona po modelu Severne Makedonije. Tu će biti prostora za prelaznu Vladu u kojoj bi biti najmanje dva ministra iz redova opozicije i to za lokalnu samoupravu i za MUP. Mora se izvršiti revizija biračkog spiska, odnosno njegova kontrola. Na lokalnim izborima mogu da glasaju samo oni koji imaju prijavljeno prebivalište. Mora da se uvede zabrana govora mržnje, širenje laži…“U informativnom programu RTS mora da dođe do predstavljanja relevatnih grupacija. Mora se smeniti REM i generalni direktor RTS", naveo je on i dodao da je neophodno doneti leks specijlas, koji bi bio privremen i koji bi važio dok se ne uvede trajno rešenje.

Posmatrači: Nema vremena za realizaciju preporuka

Sveobuhvatna revizija biračkog spiska, po metodologiji koju je usvojila prethodna Vladina radna grupa za verifikaciju biračkog spiska, u punom obimu do 2. juna nije realna, ocena je posmatrača izbora.

Predlozi posmatrača su da se definiše način rada kako bi se podiglo međusobno poverenje i relaksirala javnost; statističke analize predviđene u metodologiji (provera umrlih lica) i analiza spornih slučajeva na decembarskim izborima.

Prethodna metodologija je predviđala dva uzorka - u biračkom spisku i reprezentativni uzorak građana i da se tako sprovede terensko istraživanje.

(J.N./EURACTIV.rs)