Politika

RUSIJA NE PRIZNAJE KOSOVO I DOSLEDNA JE REZOLUCIJI 1244 SB UN: Bocan-Harčenko smatra da Srbija nije kapitulirala

Autor Tamara Milošević Grbić

Ambasador Rusije u Srbiji, Bocan-Harčenko u intervju za Mondo govori o rešenju pitanja Kosova i poziciji Srbiji u pregovorima oko evropskog predloga

Izvor: Mondo

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar, Bocan-Harčenko kazao je u intervju za Mondo da se vidi kakvim je pritiscima izložena Srbija od strane Evropske unije kao i Kosovo ocenjujući da Srbija zna da štiti i očuva svoj suverenitet i zna koji je nacionalni interes za nju najbitniji. Na pitanje da li bi nekim postupkom Srbija mogla da ugrozi bezbednost Ruske Federacije eventualnim ulaskom u NATO, Bocan-Harčenko je odgovorio da je tako nešto nemoguće pre svega zbog NATO bombardovanja 1999. godine. Govoreći o evropskom predlogu Bocan-Harčenko izneo je stav da Rusija ne priznaje Kosovo i da je dosledno posvećena Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN a koju niko, kako je naglasio do sada "nije poništio".

"Zapadni svet koji učestvuje u ovim pregovorima ne pominje Rezoluciju 1244 jer oni ni tada kada je doneta nisu bili oduševljeni njom. Sve vreme traže rešenja izvan nje kao bolju ponudu. Isprovocirani pogrom od strane Albanaca 2004. godine bila je prilika da se nađe način da se otvore pregovori o statusu pod izgovorom da se ne bi dogodilo nikada više ništa slično", kazao je Bocan-Harčenko i dodao da je jasno da se mnogo govori a malo radi na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Priština ima jasan stav i za njih je ZSO nešto prema čemu se oni odnose kao "neuklapanje u Ustav" jer oni veoma dobro znaju suštinu zapadnog pristupa tom pitanju, smatra ruski ambasador u Srbiji i objašnjava da Srbija može u pregovorima mnogo toga da uradi jer u svim izjavama od početka mandata predsednik Aleksanadar Vučić otvoreno govori i ima dosledan stav po tom pitanju.

"Ne znam zašto se govori o kapitulaciji. Rezolucija 1244 još uvek postoji i važi. Ona nije samo formalno nego i suštinski ta koja čuva teritorijalnu celovitost i suverenitet Srbije. Dakle, postoji međunarodni pravni dokument koji je temeljno i najvažnije rešenje", naglasio je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador u Srbiji napominje da u novim geopolitičkim uslovima uz veoma teške izazove i prilike, poštovanje međunarodnog prava, multipolarnosti, odlučivanje ne samo vladavina male grupe, a u suštini jedne države, važna pitanja bi trebalo da budu rešavana na osnovu zajedničkih odluka i rezolucija od kojih ni jedna, a pre svega Rezolicija 1244 nije bačena u zaborav. 

(EURACTIV.rs)