Politika

SRBIJA KORAK BLIŽA FORMIRANJU VLASTI: Nastavak konstitutivne sednice Skupštine u ponedeljak, čeka se izbor predsednika

Sednicu je zakazao predsedavajući Stojan Radenović, nastariji poslanik, sa početkom u 11 časova. Novi saziv Narodne skupštine konstituisan je 6. februara pošto je verifikaciona komisija potvrdila mandat za svih 250 poslanika

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Konstitutitva sednica Skupštine Srbije biće nastavljena u ponedeljak, 11. marta u 11 časova, a na dnevnom redu je izbor predsednika parlamenta. Sednicu je zakazao predsedavajući Stojan Radenović, nastariji poslanik, sa početkom u 11 časova. Novi saziv Narodne skupštine konstituisan je 6. februara pošto je verifikaciona komisija potvrdila mandat za svih 250 poslanika, prenosi RTS.

Deo poslanika je tada položio i potpisao zakletvu u sali, dok je deo poslanika napustio zasedanje i zakletvu položio u skupštinskom holu.

Predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić rekao je da je dogovoreno na sednici Predsedništva SNS-a da je kandidat za predsednicu Skupštine Srbije Ana Brnabić.

"Izabrali smo kandidata za Skupštinu Srbije, i gradonačelnika Beograda, a sa mandatarom ćemo sačekati deset dana. Dogovoreno je da je kandidat za predsednicu Skupštine Srbije Ana Brnabić, a kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić", rekao je Vučić.

Rok za formiranje Vlade 90 dana

Prema zakonima i Ustavu, postoje zakonski rokovi za formiranje vlasti, koji se moraju ispoštovati. Ukoliko Narodna skupština u roku od 90 dana ne izabere vladu ili ako ne izabere novu vladu u roku od 30 od dana kada je prethodnoj prestao mandat, predsednik Republike je u obavezi da raspusti Narodnu skupštinu.

Prema konačnim izbornim rezultatima, koaliciji "Aleksandar Vučič - Srbija ne sme da stane" pripalo je 129 mandata, dok je 65 poslanika "Srbija protiv nasilja" dobilo priliku da sedi u skupštinskim klupama i učestvuje u radu parlamenta.

Liste okupljene oko socijalista i Jedinstvene Srbije imaju 18 poslanika, a koalicija NADA osvojila je ukupno 13 mandata, kao i lista "Mi - glas iz naroda".

Kada je reč o manjinskim strankama, Savezu vojvođanskih mađara pripalo je šest mandata, dok su dva mandata pripala listi Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koliko je dobila i SDA Sandžaka.

Takođe, po jednog predstavnika imaće i glasači liste "Šaipa Kamberija" kao i "Ruske stranke".

(J.N./EURACTIV.rs)