Politika

VUČEVIĆ O NOVOJ VLADI: "Ona će biti sinergija politike i struke"

Autor Milena Antonijević

Predsednik SNS-a, Miloš Vučević, govoreći o sastavu nove vlade, kazao je da će ova lista za desetak dana dostaviti predsedniku i obavestiti javnost o predlogu mandatara. Dodao je da će nova vlada biti sinergija politike i struke

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vučević je pojasnio da će se po dobijanju mandata i određivanju mandatara od strane predsednika Republike, videti i sastav nove vlade.

O njenom sastavu, kazao je da će "ona će biti svakako jedna sinergija i politike i struke".

"Struke -svega onoga što mora da čini izvršnu vlast i što može da donese konkretne rezultate na sprovođenju politike s kojom smo se kandidovali i pobedili", preneo je RTS.

Prema njegovim rečima, okosnica vlade treba da bude program "Skok u budućnost - Srbija 2027", i dodao da su i personalna rešenja uslovljena tim programom.

"Ne želim da simplifikujem taj proces, jasno mi je da su medijski najatraktivnija kadrovska rešenja, ali ako ne postavimo stvari na pravo mesto, neće biti rezultata", istakao je Vučević.

Kao veoma važne stavke, on je naveo da tim mora da bude kompaktan i da se unese nova energija.

"Vlada će imati ljude koji su bili u Vladi, neki od njih, a imaće i ministre koji nisu danas ministri", nastavio je Vučević.

Naglasio je da tim mogu da čine oni koji mogu da donesu novu energiju i odvažnost da se realizuje sve ono što treba da se uradi do 2027. godine.

"Ako ja smem da dodam: i ko je čvrsto patriotski nastrojen i ko gleda isključivo interese Srbije", naveo je predsednik SNS-a.

O radu tehničke Vlade, Vučević kaže da je dobro radila svoj posao i da je Ana Brnabić bila sjajan premijer u tri mandata u gotovo sedam godina i da je sa svojim timom ostvarila, kako je kazao, ozbiljne rezultate.

Smatra da je tokom vremena provedenog na mestu ministra odbrane u fokus javnosti vratio ozbiljne teme. Ministru koji će ga naslediti, poručio je da ga čeka mnogo zadataka i obaveza, ali i "dobrih izazova".

"Mislim da nema ništa lepše nego raditi na jačanju odbrane ili odbrambene moći svoje države", dodao je on.

Kada je reč o tome koju će funkciju obavljati u novoj vladi, Vučević je naveo da je sve stvar dogovora unutar stranke.

"Ključno je da li će Vlada biti tim ili skup pojedinaca. Ako to bude skup pojedinaca, onda nemate rezultata", rekao je Vučević.

Kako je kazao, to pitanje će se razrešiti do petog ili šestog maja, a, prema njegovim rečima, SNS je spreman da brzo nastavi sa radom, tačnije da se izaberu predsednik Narodne skupštine i skupštinski organi.

"Da tada dobijemo mandat, a naša lista je tražila mandat za sastav Vlade. Odnosno, mi ćemo predložiti predsedniku ime koje bi trebalo da dobije od njega mandat za sastavljanje Vlade, zatim idemo u predstavljanje programa Vlade i naravno i kadrovskih rešenja. Tako da nas očekuje dinamičan mart i april, politički gledano", zaključio je on.

(M.A./EURACTIV.rs)