Politika

"SRBIJA ŽELI DA RAZVIJA DOBRE ODNOSE SA RUSIJOM": Ivica Dačić na sastanku sa Lavrovom o odnosima dve zemlje

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić preneo je zahvalnost ruskom kolegi na pozitivnom stavu na sednici Saveta bezbednosti UN koja je nedavno sazvana zbog situacije na Kosovu i Metohiji

Izvor: Printscreen/Instagram/ivicadacic.rs

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom tokom prošlonedeljne međunarodne konferencije u Antaliji, u Turskoj, nakon čega je naglasio da Srbija želi da razvija dobre odnose s Rusijom i preneo zahvalnost na pozitivnom stavu na sednici Saveta bezbednosti UN (o Kosovu).

"U priči danas da postoji neki ruski uticaj na Balkanu, misli se na Srbiju i BiH, ne znam kakav to ruski uticaj smeta Severnoj Makedoniji da otvori pregovore sa EU ili dovodi do urušavanja nekih drugih bilateralnih odnosa", izjavio je Dačić.

Posle učešća u panelu "Izazovi i prilike na Zapadnom Balkanu" na Diplomatskom forumu Dačić je rekao da Srbija čvrsto drži liniju odbrane da niko ne nametne ulazak Kosova u međunarodne organizacije i institucije sporednim putem.

Ocenio je da EU koja je posredovala za Briselski sporazum o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, danas ne može da garantuje njegovo sprovođenje.

"EU ne može da obezbedi se formira Zajednica srpskih opština (ZSO). Srbija ne sme više da dozvoli da zavisi od drugih", rekao je on.

Tema (ne)uvođenja sankcija Rusiji

Pitanje stava Srbije prema uvođenju sankcija Rusiji aktuelno je gotovo od početka rata sa Ukrajinom. Stav o tome preneo je i sam predsednik Aleksandar Vučić, u intervjuu za agenciju TASS, kada je naglasio da "namerava da zadrži nezavisnu politiku kada je reč o neuvođenju antiruskih sankcija, uprkos ogromnom pritisku Zapada".

"Mi se ne busamo u grudi ili slično, ali kao što vidite, moj odgovor će biti i dalje da ćemo se truditi da branimo svoju poziciju što je duže moguće. To smo uspeli dve godine. Da li ćemo to nastaviti da radimo - ne znam, ali se nadam", istakao je Vučić u intervjuu generalnom direktoru TASS Andreju Kondrašovu, prenelo je Kosovo Online.

(J.N./EURACTIV.rs)