Politika

DVE KLJUČNE PROMENE MANIFESTA EPP UOČI EVROPSKIH IZBORA: Procurili detalji dokumenta

U nacrtu se sugeriše da se desni centar EU zalaže za zamenu principa jednoglasnosti u odlukama o spoljnoj i odbrambenoj politici glasanjem kvalifikovanom većinom.

Izvor: YouTube/screenshot/EU News

Evropska narodna partija desnog centra (EPP) napravila je dve ključne promene politike u svom konačnom manifestu o izborima za EU ​​u poređenju sa nacrtom koji je procurio prošlog meseca, rekao je za Euractiv izvor upoznat sa tim. Jedna od promena odnosi se na glasanje kvalifikovanom većinom.

U nacrtu se sugeriše da se desni centar EU zalaže za zamenu principa jednoglasnosti u odlukama o spoljnoj i odbrambenoj politici glasanjem kvalifikovanom većinom.

Izvor EPP je rekao za Euractiv da konačni manifest, koji bi trebalo da bude odobren na Kongresu EPP u Bukureštu 6. marta, sugeriše da bi se udaljavanje od principa jednoglasnosti trebalo primeniti u oblasti sankcija EU protiv totalitarnih režima širom sveta i prema jedinstveno tržište za odbranu.

Izvor EPP je takođe dodao da bi mesto visokog predstavnika trebalo da bude zamenjeno ministrom spoljnih poslova EU kao potpredsednikom Komisije EU.

"EPP će pozvati na imenovanje Evropskog saveta za bezbednost sastavljenog od lidera drugih evropskih zemalja (uključujući barem Veliku Britaniju, Norvešku i Island)", naveo je izvor.

Energetika, posebno zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem o kojoj se mnogo raspravlja, je još jedna oblast politike u kojoj su napravljene neke ključne promene. Zabranu prodaje novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u bloku do 2035. godine odobrili su ministri EU u martu 2023. godine.

Ali, kao što je već istakla šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, odluka EU da ukine motore sa unutrašnjim sagorevanjem biće revidirana 2026. godine. U nacrtu manifesta, EPP je navela da odbacuje politiku zabrane, kao što je zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem, i da će biti revidiracna što je pre moguće.

Prema izvoru, novi manifest predlaže:

"Najbolje rešenje ćemo postići samo ako koristimo sve tehnološke mogućnosti bez predrasuda i ideologije. Mi branimo princip tehnološke neutralnosti i politiku izgrađenu na stvaranju podsticaja za preduzeća i industriju. EU može postaviti ciljeve za smanjenje emisija staklene bašte, ali mora ostaviti prostora privatnim, lokalnim i industrijskim igračima da pronađu odgovarajuća tehnološka rešenja. Zalažemo se za tehnološku otvorenost u privredi, energetici i zaštiti klime".

"Inženjeri, a ne političari, zajedno sa tržištem treba da odlučuju o najboljoj tehnologiji za postizanje neutralnosti ugljenika", dodaje se u dokumentu, prema izvoru.

(J.N./EURACTIV.rs)