Politika

SKUPŠTINA GRADA NIJE KONSTITUISANA: Odlučeno da se ide na nove izbore

Autor Milena Antonijević

Kako Skupština grada nije konstituisana zbog nedostatka kvoruma, predsedavajući, Toma Fila konstatovao je da da je 3. marta istekao zakonski rok za formiranje nove gradske vlasti i kazao da će se ići na nove izbore

Izvor: Printscreen/Youtube/Vekovi beograda

Samim tim nisu ispunjeni uslovi za konstituisanje parlamenta u prestonici.

"Ono što sam već i rekao, ide se na nove izbore", kazao je Fila u sali u kojoj nije bilo odbornika ni vlasti, ni opozicije.

Sednica kojom je predsedavao Toma Fila prvi put odložena 19. februara zbog nedostatka kvoruma, isto se dogodilo i prvog marta, dok je sledeća sednica bila zakazana za nedelju, 3. mart, kada je i treći put konstituisanje bilo neuspešno i time stvoreni uslovi za raspisivanje novih izbora u Beogradu.

Aleksandar Šapić kao predsednik Privremenog gradskog organa i potpredsednik Srpske napredne stranke, izjavio je da je Predsedništvo Srpske napredne stranke jednoglasno donelo odluku da se ide na nove beogradske izbore.

Inače, ukoliko se ne konstituiše skupština u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, što je u ovom slučaju bio 3. januar 2024. godine, imenuje se privremeni organ i raspisuju izbori.

Vlada imenuje Privremeni organ a prema zakonu, izbore treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije u roku od mesec dana

Novi izbori treba da se održe u roku od 45 do 60 dana od datuma raspisivanja izbora.

(M.A./EURACTIV.rs)