Politika

VUČIĆ O SUSRETU SA ZELENSKIM: "Imali smo najotvoreniji sastanak do sada"

Autor Milena Antonijević

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić sastao se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a sastanak ocenio "najotvorenijim do sada"

Izvor: RTS/screenshot

Aleksandar Vučić, koji se u Tirani na Samitu Ukrajina–Jugoistočna Evropa sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim izjavio je za RTS da je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim govorio o teritorijalnom integritetu dve zemlje, poštovanju povelje UN, ali i o drugim važnim temama i inicijativama za mir.

On je kazao da razume odnose prema Rusiji, ali ne može da razume negativan odnos prema Ukrajini,

"Jer Ukrajina nikada ništa protiv Srbije nije uradila", naveo je Vučić.

Vučić je naveo da se sada i jedna i druga zemlja nalaze na evropskom putu, te da je sa Zelenskim razgovarao o teritorijalnom integritetu obe zemlje kao i o poštovanju povelje Ujedinjenih nacija.

"Govorili smo i o drugim važnim temama, inicijativama za mir i kako do mira da se dođe", naveo je on.

Kako je ocenio, glas Srbije sa poštovanjem se slušao na samitu u Tirani.

"Želim da kažem svim ljudima i Ukrajina nije priznala ni nezavisno Kosovo. I da su oni naša slovenska braća, kao što su nam slovenska braća i Rusi, a mi se trudimo da imamo dobre odnose", istakao je Vučić.

Vučić je tokom o usaglašavanja deklaracije koja je usvojena na samitu, učesnicima samita poručio da postoje stvari oko kojih Srbija ne može da pravi kompromise.

"Ne možemo da prihvatimo države, jer bi smo time priznali Kosovo, i uvek o hiljadu detalja morate uvoditi račune. Ne možemo da prihvatimo to oko sankcija, jer niti imamo ovlašćenja, niti mogu, niti hoću da rušim politiku države Srbije i politiku koju je doneo Savet za nacionalnu bezbednost", rekao je srpski predsednik.

Kako je naveo, i pored toga što je znala kako izgleda deklaracija, Priština je insistirala da se ponovo glasa samo o sankcijama, što nije prošlo.

Na Samitu se čuo i predlog Zelenskog da Ukrajina i zemlje Zapadnog Balkana zajedno proizvode municiju.

O tom predlogu, Vučić je rekao:

"Da mi sad stvari postavimo na čistac. Značajni proizvođači su pre svega Srbija, zatim Hrvatska, zatim Bosna i Hercegovina. Ako to mogu da kažem, 50 odsto Srbija, 30 odsto Hrvatska, 20 odsto Bosna i Hercegovina. Onda je jasno o čemu se radi", kazao je on.

Istakao je da Srbija mora da sagleda svoju poziciju i da je izdao naređenje da se popunjenost naših rezervi municije, koje su 62 odsto, poveća na 100 odsto, zbog čega će domaće fabrike morati mnogo da rade.

 (M.A./EURACTIV.rs)