Politika

VELIKA POBEDA, ALI I UPOZORENJE ZA TRAMPA I BAJDENA: Stranački izbori u Mičigenu pokazali ranjivost kandidata

Među Trampovim i Bajdenovim pristalicama pojavio se primetan procenat onih koji su ostali neopredeljeni i time pokazali da im politike koje njihovi kandidati vode po određenim pitanjima ne odgovaraju

Izvor: Printscreen/Youtube/SkyNews

Džo Bajden i Donald Tramp pobedili su na svojim stranačkim izborima u Mičigenu u utorak, ali pogled na rezultate otkriva ozbiljne brige za obe kampanje kako se bliži najizvesniji novembarski revanš kada će biti održani izbori za predsednika SAD.

Bajdenova pobeda došla je uz upozorenje od strane progresivaca, mladih birača i demokrata arapskog porekla u vidu protestnog glasa "neopredeljenih" - promenite kurs u vezi sa ratom u Gazi ili rizikujte gubitak značajnog dela podrške u državi koja bi mogla biti odlučujuća u opštim izborima.

Na republikanskoj strani, Trampova pobeda takođe nije uspela da sakrije potencijalnu opasnost. Još jednom je značajan deo republikanaca izašao da glasa protiv neprikosnovenog lidera svoje stranke. To što se desilo u Mičigenu, jednoj od nekoliko država koje su prešle sa Trampa 2016. na Bajdena 2020, daje tim zabrinutostima izuzetnu važnost u trci gde oba kandidata trebaju snažnu podršku svoje baze da bi imali šansu u novembru.

Uprkos nedavnoj promeni retorike i nekim spekulacijama o primirju, Bajden i njegov tim su ostali pri stavu da Izrael ima pravo da se brani. Uoči stranačkih izbora, koalicija pod imenom "Slušajte Mičigen" pozvala je demokrate nezadovoljne Bajdenovim postupanjem u vezi sa ratom, kao i one koji su kritični prema ulozi SAD u naoružavanju izraelske vojske, da glasaju "neopredeljeno" kako bi poslali poruku Beloj kući da ono što se događa u narednim danima i nedeljama može uzdrmati izbore.

Zabrinutost među Bajdenovim saveznicima postala je očigledna u danima pre stranačkih izbora. Argument guvernerke Mičigena Grečen Vitmer "da svaki glas koji nije dat za Džoa Bajdena podržava drugi Trampov mandat", kako je rekla za CNN, ili nije imao efekta ili je rezultirao još većim protestnim glasom.

Što se tiče Trampa, otprilike 30 posto republikanaca koji su glasali ili za bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli ili je ostalo "neopredeljeno" moglo bi biti teže analizirati. Uprkos dosadašnjim rezultatima činjenica je da je značajna grupa republikanaca ili čvrsto protiv njega ili ih treba još osvojiti - uključujući u državi koju je osvojio sa minimalnom prednošću 2016. godine, a zatim izgubio od Bajdena četiri godine kasnije.

Izvor: Printscreen/Youtube/CNN

Pristalice pokreta koji je pozvao demokrate u Mičigenu na neopredeljenost rekle su da je njihova kampanja bila uspešna jer je uspela da privuče Bajdenovu pažnju.

"Znamo da će Džo Bajden biti naš kandidat. Dakle, vrlo, vrlo značajan ishod. Moja briga je bila da će se ovi izbori dogoditi, a predsednik neće dobiti poruku o tome koliko su ljudi ljuti", rekao je bivši predstavnik Mičigena Endi Levin za CNN.

Možda najveće pitanje je da li će ovaj recept iz Mičigena početi da se primenjuje u državama gde se tek očekuje glasanje. Progresivci u Minesoti, još jednoj srednjoj državi s velikim muslimanskim stanovništvom, pokrenuli su sličan napor tvrdeći da najbolje vreme da se pošalje poruka predsedniku.

Hejli ponovo nije uspela da ostvari ključnu pobedu koja bi promenila dinamiku, a vreme joj ističe jer se trka ubrzava. Šanse nekog kandidata za predsedničku nominaciju opadaju kako trka prelazi iz država sa ranim glasanjem, gde politika izbliza ima značaj, na nacionalnu scenu, gde novac i momentum imaju najveći uticaj.
Hejliina kampanja pokušala je predstaviti rezultate u Mičigenu kao znak slabosti kako Trampa, tako i Bajdena.

"Bajden gubi oko 20 posto, a mnogi kažu da je to znak njegove slabosti u novembru. Donald Tramp gubi oko 35 posto. To je upozoravajući znak za Trampa u novembru", rekla je portparolka kampanje.

(J.N./EURACTIV.rs)