Politika

MILO ĐUKANOVIĆ I JAKOV MILATOVIĆ U DRUGOM KRUGU: Ko će voditi Crnu Goru u narednih pet godina?

Autor Tamara Milošević Grbić

Kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović, idu u drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori koji će biti održan 2. aprila.

Izvor: EPA-EFE/Virginia Mayo/Boris Pejović

Novog predsednika Crne Gore birali su građani između sedam kandidata, a na izbore je izašlo 64 odsto birača. Đukanović je osvojio 35,2, a Milatović 29,2 odsto glasova što ih je odvelo u drugi krug predsedničkih izbora koji će biti održan 2. aprila.

Nakon proglašenja preliminarnih rezultata Milo Đukanović, aktuelni predsednik kandidat DPS-a koji je osvojio najviše glasova izjavio je da je ostvaren vredan rezultat koji je ozbiljna prednost u odnosu na drugog kandidata.

"Zadovoljni smo ovim stepenom podrške i to je dobra osnova koja će uslediti i koja će nas voditi do pobede. Rezultati predsedničkih izbora potvrdili su da Crna Gora treba parlamentarne izbore", istakao je Đukanović.

Drugoplasirani predsednički kandidat Milatović iz Pokreta "Evropa sad" ocenio je da njegov rezultat predstavlja pobedu na ovim izborima.

"Obećao sam da ćemo uspeti i uspeli smo. Ovo je pobeda svih onih koji su u prethodnih 30 godina bili diskrimisani, čija su deca išla trbuhom za kruhom, onih koji nisu imali pravdu. Ovo je pobeda jednakije i pravednije Crne Gore. Đukanovića ćemo poslati u političku penziju 2. aprila", poručio je Milatović.

Za petogodišnji mandat borili su se aktualni predsednik države i kandidat Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, ispred Demokratskog fronta Andrija Mandić, kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, predsednik Demokrata Aleksa Bečić, Jakov Milatović iz Pokreta Evropa sad, ispred Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kao i influenser Jovan Radulović.

(EURACTIV.rs)