Politika

PREDSEDNIČKIM IMUNITETOM PROTIV OPTUŽBI: Neobična Trampova odbrana u slučaju držanja poverljivih informacija

Zakon o predsedničkoj evidenciji kaže da u trenutku kada predsednik napusti funkciju, Nacionalna uprava za arhive i evidenciju dobija na čuvanje i kontrolu nad svim predsedničkim dokumentima od svoje administracije

Izvor: YouTube/CBN News

U četiri opsežna podneska u četvrtak uveče, Donald Tramp je odbacio krivičnu optužnicu sa kojom se suočava zbog držanja poverljivih informacija u svojoj rezidenciji u Mar-a-Lagu, tvrdeći da optužbe, kao i specijalni advokat, nemaju legitimitet.

U podnescima su navedeni argumenati koji idu u srž slučaja poverljivih dokumenata i jasno pokazuju da pravni tim bivšeg predsednika i dalje sledi svoju najjasniju pravnu strategiju do sada - da odloži bilo koji eventualni datum suđenja.

U pokušaju da odbace slučaj, njegovi advokati su ponovo tvrdili da je Tramp zaštićen predsedničkim imunitetom, ponavljajući argumente koje je izneo u slučaju izborne subverzije protiv njega u Vašingtonu, koje su u potpunosti odbacili savezni sudija, kao i tročlani sudija. veće u Okružnom apelacionom sudu.

Advokati odbrane su napisali da optužnica pokriva navodne odluke koje je Tramp doneo kao predsednik, a koje podležu predsedničkom imunitetu kao zvanični akt.

Trampovi advokati, u jednom od podnesaka, nazvali su zaključak veća loše obrazloženim.

"Analiza nije ubedljiva iz mnogih razloga, a predsednik Tramp nastavlja da preispituje tu pogrešnu odluku, uključujući reviziju u Vrhovnom sudu SAD ako je potrebno", napisali su njegovi advokati.

Tramp je 13. februara zatražio od Vrhovnog suda da privremeno blokira odluku o imunitetu u slučaju od 6. januara, ali Viši sud još nije rekao da li će saslušati argumente o tom pitanju.

Izvor: YouTube/CBN News

Tramp je takođe izneo tvrdnju da je specijalni advokat Džek Smit, čiji tim vodi oba savezna krivična slučaja protiv Trampa, nezakonito imenovan i da su njegove radnje u čuvanju dokumenata dozvoljene Zakonom o predsedničkoj evidenciji.

Advokati odbrane optužili su državnog tužioca Merika Garlanda da je nepravilno imenovao Smita, pišući da klauzula o imenovanjima u Ustavu ne daje ovlašćenje da imenuje bez potvrde Senata, privatnog građanina i političkog saveznika istomišljenika da nosi tužilačku moć Sjedinjenih Država Države.

Prilikom imenovanja Smita, Garland je citirao zakon koji mu daje ovlašćenje da imenuje službenike koji će istraživati stvari po naređenju državnog tužioca. Trampov državni tužilac Bill Bar citirao je isti statut da bi imenovao tadašnjeg specijalnog savetnika Džona Darama.

Branioci su takođe tvrdili sudiji koja predsedava slučajem na Floridi, Ejlin Kenon, da zbog toga što je Tramp bio predsednik kada je odneo poverljiva dokumenta u Mar-a-Lago, ne može biti krivično optužen zato što ih je držao u svom posedu. Argumentacija formalno stavlja u sudski zapisnik ono što je bivši predsednik više puta tvrdio tokom kampanje – da se pridržavao relevantnog zakona, Zakona o predsedničkoj evidenciji, kada je uzeo i čuvao dokumente u svom klubu na Floridi.

Tramp je kao predsednik imao "praktično nepregledna izvršna ovlašćenja prema članu II da označi evidenciju kao ličnu", napisali su, dodajući da bi "srušilo pojam komandnog lanca unutar izvršnog ogranka ako bi zaposleni Nacionalnog arhiva, uključujući arhivista, bio u stanju da diktira predsedniku, koji predstavlja ceo taj ogranak vlade, kako da postupa sa evidencijom."

Izvor: Youtube/šprintscreen/Top Fives

Zakon o predsedničkoj evidenciji kaže da u trenutku kada predsednik napusti funkciju, Nacionalna uprava za arhive i evidenciju dobija na čuvanje i kontrolu nad svim predsedničkim dokumentima od svoje administracije. Lični dosijei su opisani u PRA kao stvari kao što su lične beleške, materijali koji se odnose na privatna politička udruženja ili materijali koji se odnose isključivo na predsednikov izbor u Belu kuću.

Nacionalni arhiv izdao je retku javnu osudu sličnih tvrdnji prošle godine, napisavši u zvaničnoj izjavi da PRA čini pravni status predsedničkih zapisa jasnim i nedvosmislenim, pod uslovom da Sjedinjene Države rezervišu i zadrže potpuno vlasništvo, posed i kontrolu predsedničkih rekorda.

Njegovi advokati su takođe rekli da su optužbe protiv Trampa u vezi sa nezakonitim zadržavanjem poverljivih dokumenata nakon što je napustio funkciju „neustavno nejasne“ jer je, delimično, Tramp uživao ovlašćenje da skine poverljivost takve informacije kao predsednik.

(J.N./EURACTIV.rs)