Politika

BEOGRAD IZMEĐU FORMIRANJA VLASTI I NOVIH IZBORA: Šta je realniji scenario nakon raskola pokreta "Mi, glas iz naroda"?

Autor Jelena Nikolić

Koalicija SNS-SPS tvrdi da je obezbedila većinu, ali žele jači legitimitet iako ne isključuju ni mogućnosti ponovnog izlaska na birališta. Opozicija zahteva nove izbore, a Pokret tvrdi da ne podržava ni vlast ni opoziciju

Izvor: Printscreen/Youtube/Vekovi beograda

Da li je pokret "Mi, glas iz naroda" bliži dogovoru o formiranju vlasti ili novim izborima, pitanje je od milion evra nakon jučerašnje vesti da su njihove redove napustili Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić.

Pokret koji je možda i najveće iznenađenje decembarskih izbora i od starta viđen kao tas koji će prevagnuti na vagi za formiranje vlasti u Beogradu, rasturio se usled, kako je rečeno, "nesporazuma unutar rukovodstva” i to samo 9 dana uoči konstitutivne sednice Grada Beograda.

A, šta tada može da se dogodi, zavisi koju stranu pitate. Koalicija SNS-SPS tvrdi da je obezbedila većinu, ali žele jači legitimitet iako ne isključuju ni mogućnosti ponovnog izlaska na birališta. Opozicija, pak, tvrdi to nije istina i zahteva nove izbore. Što se tiče pokreta tj. preostalih članova - osnivača, pitanje formiranja vlasti nije uopšte tema – nje neće biti.

"Mi ne menjamo naš stav ne bavimo se formiranjem vlasti niti ćemo ulaziti u vlast. To nije naša pozicija. Nepromenjeno je što se pokreta "MI, glas naroda" tiče, rekao je Branko Pavlović za EURACTIV.

Na konferenciji za medije koju je sazvalo preostalih pet osnivača pokreta, rečeno je da oni "nastavljaju sa radom kao i do sada, oslanjaći se na principe koji su uslovljeni i objavljeni pre izbora".

"Od pet ljudi koji su ostali, postoji suštinska saglasnost da se odluke donose razgovorom, konsenzusom ili, na kraju, glasanjem", rekao je jedan od osnivača ovog pokreta Siniša Ljepojević.

Izvor: Foto: J.N./EURACTIV.rs

On je najavio da je pokret doneo odluku da preraste u političku stranku koja će imati kolektivno rukovodstvo, izvršni odbor i skupštinu sa velikom razlikom u odnosu na druge – neće imati lidera stranke, imamo kolektivno rukovodstvo odnosno veće.

Da je bliže formiranje vlasti ili novi izbori?

Pokret "Mi - Glas iz naroda" je na parlamentarnim izborima osvojio 13 poslaničkih mandata, a osnivači danas kažu da će se oni podeliti na dva poslanička kluba. Imaće sedam, možda osam poslanika. Kada je reč o Skupštini grada Beograda, gde je "Mi" osvojila šest odborničkih mesta, trenutno situacija iznosi "dva, dva, dva".

"Na jednoj strani je Nestorović sa kojim će, kako on kaže, ići Antonijević. Ti je i Jerković i još jedna odbornica, i na trećoj strani su dvoje odbornika iz Obrenovca koji ostaju sa nama. Oni su ti koji su najveći deo posla obavili kada je reč o Beogradu", rečeno je na konferenciji i dodato da "ta dva odbornika koja su uz osnivače neće podržati SNS i formiranje beogradske vlasti".

Prema ranijim izjavama, od kojih uveravaju da ni sada ne odustaju, pokret neće podržati ni SNS ni opoziciju i smatra da su novi izbori u Beogradu jedino ozbiljno rešenje.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović



A, tu će, ukoliko do njih dođe, doskorašnji saborci ići odvojeno. Pokret "Mi, glas iz naroda" kao jedna stranka i "Pravi Mi" novi pokret koji će, kako je najavljeno, osnovati Branimir Nestorović zajedno sa još šest imena – Aleksandrom Pavićem, Borisavom Antonijevićem, Brankom Lukićem, Milovanom Bajagićem, Jelenom Pavlović i Bogdanom Koljević Grifit.

Ponovljeni izbori 20. maja?

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je da će sačekati još devet dana odluku narodnog poslanika Branimira Nestorovića da se vidi da li ima prostora za dogovor, a da će se ako budu primorani i ne bude većine ići na nove beogradske izbore.

"Mi i dalje ostajemo pri tome da ćemo čekati gospodina Nestorovića, jer mislimo da on jedini ima legitimitet", rekao je Šapić za TV Hepi.

Šapić je naveo da će, ukoliko ne bude formirana većina do 1. marta, morati da budu ponovljeni oko 20. maja, dok izbori za beogradske opštine i lokalni izbori ne mogu da budu pre juna.

Šta se krije iza raskola unutar pokreta?

I ovde zavisi koga pitate. "Petorka" koja je ostala u Pokretu tvrdi – pokušaj vlasti da ih oslabe jer "ovo stopostotno ide na ruku Aleksandru Vučuću". S druge strane od pojavile su se optužbe da se sumnja između ostalog, kako se unutar pokreta raspolagalo novcem na nezakonit način, kao i neslaganja u nastupima pojedinih članova i stavovima.

Izvor: Mondo/ Uroš Arsić

Prema prvoj informaciji, Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić su 20. februara, demonstrativno napustili pokret "MI – Glas iz naroda".

U saopštenju sa sajta tog pokreta piše da su njih dvojica napustila pokret jer je došlo do neslaganja oko toga da li Nestorović treba da bude predsednik organizacije ili ne. Nakon toga usledilo je i saopštenje Nestorovića i Pavića u kom je potvrđeno da su napustili sastanak, ali i njihova verzija zbog čega su tako postupili.

(J.N./EURACTIV.rs)