Politika

SRBIJA ĆE RADITI NA IMPLEMENTACIJI DO SVOJIH CRVENIH LINIJA: Vučić uživo o Aneksu iz Ohrida

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se nakon pregovora u Ohridu i predstavlja tačke Aneksa.

Izvor: RTS/screenshot

U subotu su održani "maratonski" pregovori u Ohridu, nakon kojih je objavljen Aneks o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Predsednik Srbije obratio se javnosti uživo i govorio o detaljima.

"Imali smo rundu dijaloga koji su evropski i svetski moćnici napravili medijski veoma prominentnom i važnom. Razgovori nikada nisu laki i jednostavni, reč je o stranama koje, nažalost, i dalje su suprotstavljene i imaju najčešće suprotstavljene interese. Pročitaću ceo Aneks i ukazati na pravnu prirodu, i govoriću o svemu što se događa ali ne samo oko Kosova i Metohije. Objasniću šta činimo i gde se danas nalazimo", rekao je on a potom pročitao ceo Aneks.

"U uslovima u kojima ne postoji ništa lako, ovo nam nije posebno teško. Biće nam teže u budućnosti, za šest meseci, godinu dana, videćemo kada do toga dođe. Više ne zavisimo samo od dobre volje Prištine, to je pozitivna promena u pregovaračkom okviru. Zavisimo i od svoje spremnosti da uradimo određene stvari, kada govorimo o evropskom putu", rekao je on.

"Radićemo na implementaciji do crvenih linija"

"Zašto nisam potpisao? Pre svega, zato što je Srbija priznata država, a kako kažu republika Kosovo, nije međunarodno pravno priznata država za mene. Kao predsednik, čak i moje izjave su obavezujuće za državu, i zato pažljivo vodim računa o svakoj reči. Crvene linije su priznavanje Kosova i prijem u UN. I danas sam to rekao disciplinovano da niko ne bi pomislio da može da nametne pravnu obavezu Srbiji, koju ona nije prihvatila. Zato nismo potpisali ni takozvani Sporazum, ni Aneks. Srbija je spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija, iz mnogo razloga", rekao je Vučić i citirao članove tri i sedam Bečke konvencije, o saglasnosti državnika makar ona bila i usmena.

Izvor: EPA-EFE/DIMITRIJE GOLL

"Zato sam vodio računa, i odbijao da prihvatim glagolske imenice poput - prihvatanje, usvajanje, priznanje, odobrenje, sve drugo. I uvek sam govorio - prihvatamo koncept, radićemo na implementaciji i spremniji smo od nekoga u Prištini ko je spreman da potpiše", rekao je on.

Po pitanju nestalih osoba, Vučić je kazao da je Priština do sada koristila instrument za pokušaj pritiska na Srbiju sa "materijalno i formalno-pravnim posledicama i tobožnjom ratnom odštetom". Srbija bi, da je potpisala dokument u kojem se Kurti, kako je Vučić rekao, "iživljavao", prihvatila odgovornost za dešavanja na Kosovu.

"Mi želimo da putujemo, da radimo i jedni i drugi, ne može da se živi sa zidovima od sto metara, zato smo i napravili Otvoreni Balkan. Tek sada suštinski dolaze razgovori o nestalim licima".

Zajednica srpskih opština

Biće "natezanja i muka" oko ZSO, rekao je Vučić, i precizirao da se u Aneksu navode prethodni sporazumi iz dijaloga.

"Za nas je važno što se u Aneksu pominju raniji dogovori iz procesa dijaloga. Kada je završen sastanak, nisam rekao lošu reč, potcenjivačku, o drugoj strani. Ali, Aljbin Kurti se pojavio i rekao, imamo Ahtisari plan. On nas ne zanima, Srbija ga nije usvojila i nije deo procesa dijaloga. Na samom sastanku je izneo svoja tri stuba, koji nisu prihvaćeni, za ZSO. Ja sam rekao, nije problem, mogu da odem i kažem - hvala i doviđenja, nema smisla onda ništa što smo radili 2013. ili 2015. godine. Mi imamo potpise na četiri sporazuma o ZSO, koja nam je potrebna svuda gde Srbi žive, ali posebno na jugu."

"Važno je da budemo na evropskom putu"

"Ko god hoće sutra, jer evropski put nećemo završiti za tri, četiri godine, neka kaže da nije zainteresovan za Evropu. Ja jesam, ne zato što ih idolizujem i mislim da je sve divno i pametno tamo, već zato što sam predsednik koji mora da vodi računa o državi i njenim interesima. Dobro razumem šta je potrebno da uradimo, čuvajući nacionalni interes, mislim da je važno da budemo na evropskom putu. I to nije kao što budale govore, 30 Judinih srebrnjaka. Ne, mi zarađujemo, ali stvarate atmosferu i imidž zemlje u koju mogu da dođu investicije, koja nije izolovana. Za nas je važno da Srbi na Kosmetu budu bezbedni, da naš narod gde god živeo, ima mir. I da uvek sačuvamo svoju državu i poštujemo njen Ustav. To nije uvek lako, posebno što spoljni pritisci budu takvi da bi vas vodili da se pre svega, poslednjeg odreknete. Jasno sam stavio do znanja da to neću učiniti. Narednih dana ću, to mi je obaveza, pozvati na konsultacije sve. Biće onih koji će tvrditi da su mi 'rekli', koji viču i galame, ali biće i onih koji žele konstruktivno da čuju detalje o kojima ne mogu javno da govorim", rekao je Vučić.

(EURACTIV.rs)