Politika

DOGOVORENO VIŠE TAČAKA I BIĆE DEO PUTA KA EU: Vučić se obratio posle pregovora o normalizaciji odnosa

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Vučić nakon sastanka u Ohridu dao izjavu medijima. U nedelju predstavlja sve tačke.

Izvor: EPA-EFE/DIMITRIJE GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas bio dan gde je trebalo da se dogovori implementacioni plan, nekav dogovor smo postigli. Žozep Borelj izjavio je da su se Srbija i Kosovo dogovorili oko Aneksa i da je fokus bio na tome ko će, kada i kako ostvariti zadate ciljeve koje će EU pomno pratiti.

"Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane i za Beograd i za Prištinu. Važno je da je ključna tačka da će Evropski savet procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će biti verovatno proširen. U implemetacionom planu stoji da smo primili k znanju činjenicu da će EU to staviti kao deo pregovaračkog procesa", rekao je Vučić.

Veliki je značaj što je kao prioritetana obaveza formiranje ZSO u skladu sa prethodnim sporazumima u okviru dijaloga, kaže Vučić.

Sutra ću predstaviti svaku tačku, rekao je Vučić.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, oglasio se nakon sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Ohridu.

Predsednik Srbije i premijer privremenih prištinskih institucija sastali su se u subotu u Ohridu, a Borelj se obratio novinarima.

Pročitajte tekst evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i autorski tekst Borelja na temu sastanka u Ohridu.

(EURACTIV.rs)