Politika

TURSKA I MAĐARSKA PODRŽALE ULAZAK FINSKE U NATO: Budućnost Švedske u alijansi i dalje pod znakom pitanja

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Turska i Mađarska podržale su ulazak Finske u NATO, dok će odluka o Švedskoj biti doneta kasnije.

Izvor: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Turska i Mađarska saopštile su u petak da će odobriti aplikaciju Finske za ulazak u NATO, ali će verovatno, za sada, isti potez Švedske ostaviti po strani.

Švedska i Finska su nakon početka ruske invazije na Ukrajinu aplicirale za članstvo u NATO, ali su se susrele sa protivljenjem Turske, a neophodno je da svih 30 zemalja NATO odobre nove članove.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u Ankari, tokom posete finskog predsednika Saulija Ninista, da će Turska započeti ratifikaciju finske aplikacije, ali ne i švedske.

"Helsinki je osvojio blagoslov Ankare nakon konkretnih koraka da održi obećanje da će se izboriti sa licima koje smatra teroristima, i da će osloboditi izvoz iz sektora odbrane. Odlučili smo da započnemo proces ratifikacije u našem parlamentu", rekao je Erdogan i najavio da će podržati parlament da odobri pristup pre izbora 14. maja.

Ninisto je odluku nazvao veoma važnom za Finsku, koja sa Rusijom deli dugu granicu. Naglasio je da se nada da će turski parlament biti brz i efikasan.

Predvodnik mađarske vladajuće stranke Fides, Mate Kočis, rekao je da će partija podržati Finsku i da će parlament glasati o ratifikaciji 27. marta. Odluka o Švedskoj biće doneta kasnije.

Ankara smatra da Stokholm, s druge strane, pruža zaštitu i utočište članovima različitih terorističkih grupa, što je optužba koju Švedska poriče.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je ranije da bi želeo da Švedska i Finska uđu u NATO pre samita u Vilnijusu, koji će biti održan u julu.

"Najvažnije je da Finska i Švedska brzo postanu članice NATO, a manje je važno da li će se alijansi pridružiti tačno u isto vreme", rekao je on i pozvao da se proces ubrza.

NATO zvaničnici smatraju da su male šanse da će Turska odobriti Švedskoj pristup pre izbora u maju, čime će joj vremenski okvir do jula biti skraćen. Ulazak Švedske i Finske u NATO značio bi da su sve zemlje oko Baltičkog mora članice, čime bi se zatvorile strateške "rupe" u regionu.

(EURACTIV.rs)