Politika

NEDOSTATAK KVORUMA ODLOŽIO KONSTITUTIVNU SEDNICU SKUPŠTINE GRADA: Šta zakon dalje nalaže - idemo li na nove izbore?

Sam ishod sednice u Skupštini Grada bio je unapred neizvestan jer se spekulisalo da li će biti postignut dogovor o formiranju vlasti ili će se pribeći novim izborima

Izvor: Printscreen/Youtube/Vekovi beograda

Konstitutivna sednica Skupstine Grada odlaže se za 1. mart, zbog nedostatka kvoruma, saopštio predsedavajući Toma Fila. Sam ishod sednice bio je unapred neizvestan jer se spekulisalo da li će biti postignut dogovor o formiranju vlasti ili će se pribeći novim izborima.

Poslanici liste "Srbija protiv nasilja" uoči početka sednice u salu su ušli sa istaknutim transparentima protiv navodnih izbornih manipulacija na Beogradskim izborima 17. decembra prošle godine. Na transparentima je ispisano "Beograd vas neće", "Krađa neće proći" i "Pokrali ste izbore".

Prisutni su bili nosioci te liste na beogradskim izborima Dobrica Veselinović i Vladimir Jovanović, zatim tu su i Mila Popović i Mića Berić, Tanja Pašić, Miloš Pavlović i drugi. Ispred zgrade gradskog parlamenta, iz pomenute koalicije bili su prisutni i Radomir Lazović i Aleksandar Jovanović Ćuta. U salu Skupštine grada ušli su i poslanici koalicije NADA, među kojima su i lideri te koalicije Miloš Jovanović, lider POKS-a Vojislav Mihajlović i Vladimir Štimac.

Vladimir Obradović iz odborničke grupe "Srbija protiv nasilja" rekao je da Skupština grada nije konstituisana kao i da SNS i SPS nemaju većinu i ne mogu da konstituišu gradsku vlast.

"Najavljeno je da će sednici prisustvovati s njihove strane 60 odbornika, ali niko nije došao, što govori da oni većinu nemaju", rekao je Obradović i dodao da da je "ovo danas velika pobeda opozicije".

Dobrica Veselinović rekao je da je "pažnja za Beograd veoma velika, da su izbori pokradeni, kao i da je jasno da SNS i SPS nemaju većinu".

"Mi smo kao opozicija solidarno zajedno i dostojanstveno pokazali da ne želimo ovu vlast. Ostajemo ujedinjeni u našim zahtevima za ponavljanjem izbora i poboljšanjem izbornih uslova", poručio je Veselinović.

Šta zakon dalje nalaže?

"Ukoliko za desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava na izbornoj listi "Alaksandar Jerković- Mi glas iz naroda", idemo na nove izbore, poručio je u ranijoj izjavi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Skupština treba da se konstituiše u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, što ističe početkom marta, a u protivnom se imenuje privremeni organ i raspisuju novi izbori.

Predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a izbori moraju da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima.

Predsednik skupštine grada se bira iz reda odbornika na predlog najmanje trećine odbornika, a da bi se izabrao neophodno je da za njega glasa većina od ukupnog broja odbornika, tajnim glasanjem. Posle izbora predsednika Skupštine grada i sekretara postoji rok od mesec dana da se izabere gradonačelnik Beograda.

Ukoliko se to ne desi Skupština se raspušta, a predsednik Skupštine Srbije u roku od dva meseca mora da raspiše izbore, a od dana raspisvanja do dana održavanja treba da prođe od 45 do 60 dana.

Kada najranije mogu biti održani novi izbori?

Ukoliko Skupština grada Beograda ne bude konstitutisana ni 1. marta, novi beogradski izbori mogu da budu održani već u nedelju, 20. aprila. Konačni rezultati izbora za odbornike Skupštine grada objavljeni su 3. januara, što znači da je rok za konstituisanje gradskog parlamenta 3. mart.

Ukoliko do tog datuma odbornici Skupštine Beograda ne izaberu predsednika i postave sekretara, predsednik Narodne skupštine po sili zakona mora da raspiše nove izbore za gradsku skupštinu u roku od mesec dana od dana kad je trebalo konstituisati skupštinu, dakle najkasnije 3. aprila.

(J.N./EURACTIV.rs)