Politika

ODRŽAN SASTANAK MINISTARA ODBRANE NATO-a: "Zapadni Balkan važan za Alijansu"

Autor Milena Antonijević

Na sastanku ministara odbrane članica NATO-a u Briselu glavna tema bila je vojna pomoć Ukrajini, ali je bilo reči i o Zapadnom Balkanu

Izvor: YouTube/screenshot/MILITARY TUBE TODAY

Iz Brisela je poručeno da je Zapadni Balkan važan za NATO i da alijansa podržava rešavanje nesuglasica na Kosovu i Metohiji dijalogom, preneo je RTS.

Posle savezništva u NATO-u i puta ka Evropskoj uniji za Crnu Goru je treći prioritet regionalna saradnja uključujući i odnose sa Srbijom kao prijateljskom zemljom, rekao je RTS-u ministar odbarne Crne Gore, Dragan Krapović.

"Srbija nije članica NATO-a, ona ima neki svoj neutralni put. Mi poštujemo te odluke i zauzvrat očekujemo da se poštuju odluke Crne Gore. I s moje strane apsolutno spremnost za produbljivanje i saradnju u više oblasti, pre svega u vojnoj medicini, ABHO i nekim drugim oblastima. Što se toga tiče, Srbija kuca na otvorena vrata i postoji apsolutna spremnost", kazao je Krapović.

Zvaničnici NATO-a saglasili su se o značaju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a kako su naveli, Srbija je ključna zemlja za stabilnost regiona.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU, najbolji put za rešavanje kosovskog pitanja.

"Kao rezultat napada i nasilja koje smo imali prošle godine na Kosovu, NATO je povećao svoje prisustvo. Misija KFOR-a je tu da stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice. Doveli smo pojačanje od gotovo 1.000 vojnika kako bi mogli da ispunimo i održimo mandat koji smo dobili od Ujedinjenih nacija", naveo je Stoltenberg.

Što se tiče Ukrajine, koja je bila i glavna tema sastanka, doneta je odluka o izgradnji fabrike artiljerijske municije u Nemačkoj, otvaranje centra za obuku pilota aviona F-16 u Poljskoj, intenzivna proizvodnja dronova i pojačana isporuka municije ukrajinskoj vojsci.

(M.A. /EURACTIV.rs)