Politika

DA LI SU ODNOSI SRBIJE I HRVATSKE "NA LEDU"? Problem između Beograda i Zagreba postao i karneval

Autor Milena Antonijević

Službeni Beograd burno je reagovao na spaljivanje lutke s likom srpskog predsednika Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštelima i ništa ne govori u prilog tome da bi u bliskoj budućnosti moglo doći do otopljavanja odnosa

Izvor: iktok/dalmatinskiportal/Screenshot

Odnosi Hrvatske i Srbije nastavljaju se pogoršavati i može se reći da su već mesecima u slobodnom padu.

Najnoviji slučaj paljenja lutke s likom srpskog predsednika Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštelima i burne reakcije službenog Beograda na taj događaj, samo je "dolilo ulje na vatru".

Maškare spalile lutke Vučića i Putina

Na završetku 211. Međunarodne karnevalske povorke u Kaštel Starom, maškarani Kaštelani su, kao i inače, spalili "krnju". Preciznije dve "krnje", budući da su ove godine, osim Vučićeve, spalili i lutku s likom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Vučić i Putin bili su prikazani kao Don Kihot i Sančo Panza na magarcima. Kako to na karnevalima obično biva, njihove lutke su na kraju manifestacije završile na lomači.

Reagovao Vučić

I dok je taj događaj u hrvatskim medijima uglavnom slabo propraćen, srpski mediji, ali i političari, digli su se na noge, dok reakcija iz Rusije nije bilo.

Reagovao je i sam Vučić, koji je novinarima kazao kako bi "zavideo" da je spaljena lutka nekog drugog iz Srbije, a ne njegova.

"Kad su mi spaljivali kuće i crkvu, šta je jedna lutka!? Kod njih su izgleda spaljivanja tradicionalna. Siguran sam da je moj otac ponosan da im je njegov sin najveći problem, a oni mu ubili oca i dedu", kazao je Vučić novinarima, očigledno podvlačeći poređenje s Drugim svetskim ratom, NDH i progonom Srba u njoj.

"Skandalozni čin širenja mržnje"

Ipak, vrhunac je usledio kada je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, uputivši Hrvatskoj protestnu notu. U njoj je srpski šef diplomatije Ivica Dačić "najoštrije osudio incident paljenja lutke" s Vučićevim likom.

"Spaljivanje lutke s likom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predstavlja apsolutno neprihvatljiv čin, koji je u potpunoj suprotnosti sa zajednički izraženim opredjeljenjem za punu normalizaciju odnosa i unapređenje sveobuhvatne saradnje naših država. Ovim skandaloznim činom širenja mržnje šalje se poruka koja ni na koji način ne doprinosi jačanju dobrosusedskih odnosa, miru i stabilnosti u regionu i ozbiljno narušava odnose dve zemlje", stoji u protestnoj noti koju je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo hrvatskoj ambasadi u Beogradu.

Dodajmo ovome kako je na spaljivanje lutke s likom Vučića u Kaštelima reagovao i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji je takođe osudio spaljivanje lutke.

"Apsurdno slati protestnu notu zbog spaljivanja karnevalske lutke"

U trenutku pisanja teksta, u Hrvatskoj nije bilo nikakvih službenih reakcija na protestnu notu Beograda.

Sagovornici s kojima je Euractiv.hr razgovarao, a koji imaju veliko diplomatsko iskustvo, kažu kako smatraju apsurdnim da jedna država šalje protestnu notu drugoj zbog spaljivanja lutke na karnevalu. Oni pritom podsećaju da su na karnevalima u Hrvatskoj spaljivanje i lutke drugih političara.

Tako su, na primer, na maškarama prethodnih godina "uredno" spaljivane lutke hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsednika Zorana Milanovića, kao i njegove prethodnice Kolinde Grabar Kitarović. Spaljivana je i lutka Milorada Pupovca, šefa SDSS-a, koalicionog partnera HDZ-a.

Osim političara, na meti maškara znale su se naći i pojedine društvene grupe.

Tako je na nedavno održanom karnevalu u Čavlima kod Rijeke spaljena lutka Indijca. Iako je deo javnosti to protumačio kao "obračun" maškara s migrantima, budući da Hrvatska masovno uvozi radnu snagu iz Indije i Nepala, organizatori maškara to su odbacili i poručili kako njihov potez nije imao nikakve "verske ili rasne akonotacije", objavili su mediji.

Duga tradicija karnevala u Hrvatskoj, posebno na obali

Karnevali u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju, posebno na obali, ali i na severu zemlje.

Maškare se u karnevalskim povorkama redovno izruguju političarima i, osim što se zabavljaju, nastoje da upozore na pojedine društvene probleme u zemlji i svetu, kao i na njihove protagoniste.

"U Beogradu su se prvo trebali informisati o tome šta je fašnik ili karneval"

"Pisati i uputiti protestnu notu zbog nečeg kao što je spaljivanje lutke na karnevalu je smešno. U Beogradu su se najpre trebali informisati o tome šta je to fašnik ili karneval. Na njima su i ranije spaljivale lutke brojnih političara. A, šta bi tek rekli Nemci, čiju su bivšu kancelarku Angelu Merkel Grci javno, ne na karnevalima, prikazivali s brčićima nalik Hitlerovim i upoređivali s nacistima, pa Berlin na to nikada nije reagovao?!", kaže za Euractiv.hr jedan sagovornik iz hrvatskih diplomatskih krugova koji je želeo da ostane anoniman.

Ocenjuje i kako čin slanja protestne note zbog spaljivanja karnevalske lutke "dovoljno govori o autokratskoj naravi vlasti u Srbiji i nedostatku demokratske svesti". Tim više što je, napominje, reč o komičnom, a ne ozbiljnom događaju.

"Traženje povoda za daljnje pogoršanje diplomatskih odnosa"

I politički analitičar i bivši hrvatski ambasador u Moskvi Božo Kovačević kaže kako ne smatra normalnim da diplomatija jedne zemlje šalje protestnu notu drugoj zemlji zbog spaljivanja lutke na maškarama.

"To je zapravo traženje povoda za dalje pogoršanje diplomatskih odnosa i konfrontaciju između Srbije i Hrvatske, budući da se Hrvatska, nakon kosovskog premijera Albina Kurtija, tamo doživljava kao glavni neprijatelj. Međutim, karneval je vrsta lakrdije i tome treba tako pristupiti. Činjenica da je na njemu spaljena lutka s likom Vučića pokazuje da ga učesnici skupa smatraju relevantnom osobom i to bi mu trebalo laskati", ističe Kovačević za Euractiv.

(M.A./EURACTIV.rs)