Politika

NASTAVAK PREGOVORA O KOSOVU: Vučić najavio da će biti teže, Borelj se nada planu implementacije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pregovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i rešavanju problema Kosova i Metohije nastavljaju se danas u Ohridu.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U Ohridu je započeo sastanak u okviru nove runde dijaloga o Kosovu i Metohiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i međunarodni izaslanici sastaju se da bi nastavili razgovor o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Završeni su pojedinačni sastanci Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU, i sada je u toku trilateralni satanak, podeljen na dva dela. Potom se očekuje obraćanje medijima.

Vučić je uoči odlaska u Ohrid rekao da će razgovori biti teži zbog razvoja situacije, odnosno izdavanja naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina od strane Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

"Moraćemo da budemo ozbiljni i odgovorni, Zapad želi da izvrši dodatni pritisak na sve koji do sada nisu najoštrije bili protiv Rusije. Moraćemo da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti", rekao je on.

"Svet klizi u dodatnu eskalaciju i ubrzavanje sukoba. Nad Srbijom se nadvila velika opasnost, ima i stvari o kojima ne mogu da govorim jer nisam analitičar, već predsednik. Zapad je pokazao da će ići do kraja i da se ne sekira zbog moguće eskalacije Sukoba. Nismo daleko od izbijanja Trećeg svetskog rata, i jedini zadatak je da sačuvamo Srbiju", rekao je on.

Uoči sastanka je visoki predstavnik EU Žozep Borelj u autorskom tekstu napisao da je "vreme da zaključimo", i da je Zapadnom Balkanu mesto u EU.

"Sporazum je dobar, put implementacije još bolji. I za ovaj sastanak smo se dogovorili da definišemo praktične korake koji se moraju pratiti. Konkretni vremenski okviri, šta, kada i kako mora da se uradi", rekao je Borelj novinarima u Skoplju u petak.

Fokus sastanka biće ispunjavanje predloga sporazuma od 11 tačaka koji je EU definisala sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Dijalog se odvija uz podršku specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka. 

(EURACTIV.rs)