Politika

PRVA VEĆINSKI PRAVOSLAVNA ZEMLJA KOJA JE LEGALIZOVALA ISTOPOLNE BRAKOVE: Micotakis - "Istorijski trenutak za Grčku"

Autor Milena Antonijević

Grčki parlament je, na predlog vlade Kirijakosa Micotakisa, izglasao zakon o legalizaciji istopolnih brakova

Izvor: YouTube/World Economic Forum/Screenshot

Zakon je izglasan sa 176 glasova "za", 76 bilo je "protiv", dok je bilo 46 uzdržanih.

"Ovo je istorijski trenutak za ljudska prava, koji odražava današnju Grčku - progresivnu i demokratsku zemlju strastveno posvećenu evropskim vrednostima", napisao je premijer Micotakis na društvenoj mreži X.

Inače ovaj zakon istopolnim parovima jemči stupanje u građanski brak.

Korak pre ovog, u decembru 2015. godine, bio je legalizovanje "ugovora o zajedničkom životu" (cohabitation agreement).

Novousvojeni zakon priznaje roditeljska prava za istopolne parove. On međutim, ne dozvoljava gej muškarcima da dobiju biološku decu uz pomoć surogat majki u Grčkoj, što je opcija koja je trenutno dostupna ženama koje iz medicinskih razloga ne mogu da imaju decu.

Iako je Grčka postala prva većinski pravoslavna zemlja koja je legalizovala istopolne brakove, ovo pitanje nije izazvalo oštrije podele, jer građane trenutno više brinu visoke cene i troškovi života.

Ankete pokazuju da većina Grka podržava predloženu reformu, iako je ta većina veoma uska, dok je najveći otpor stigao iz Grčke pravoslavne crkve.

Zakon je predložila vlada desnog centra premijera Kirijakosa Micotakisa, a podržale su ga i četiri levičarske stranke, uključujući Sirizu.

"Ovaj zakon ne rešava svaki problem, ali je početak", kazao je Spiros Bibilas, poslanik male levičarske partije Slobodarski kurs, koji je otvoreno gej.

Tri manje stranke krajnje desnice i Komunistička partija odbacile su predlog zakona.

(M.A./EURACTIV.rs)